24. „Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije“

Štampa

Dvojnicari najava 2019

U organizaciji Doma kulture Ivanjica, Mesne zajednice Kušići i OŠ “Major Ilić” iz Kušića, 23.juna 2019. godine na Javoru (MZ Kušići) kod Ivanjice održaće se 24. „Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije“ .

 

Na planinu Javor svake godine u nedelju pred Vidovdan dolaze svirači dvojnica i starih instrumenata iz svih krajeva Srbije kako bi pokazali svoje umeće a takmičar koji tri puta za redom osvoji prvo mesto stiče zvanje „majstor dvojnica“. Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji a njen cilj je očuvanje tradicije, izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta.

Dvojnicari najava 2 2019Manifestacija je takmičarskog karaktera a nagrade su pehar za prvo mesto na dvojnicama u kategoriji mlađih i starijih dvojničara i pehar za prvo mesto na starim instrumentima u kategoriji mlađih i starijih izvođača. Ostale nagrade su u vidu diploma i zahvalnica, a svake godine stručni žiri dodeli i posebne nagrade za mlade talente,perspektivne mlade izvođače, najmlađe tkmičare i druge.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Ivanjica a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pozivaju se svi zainteresovani za učešće na „Javorskom saboru dvojničara i starih instrumenata Srbije“, da se prijave najkasnije do 21. juna, Domu kulture u Ivanjici, telefon: 032-661-087 , kontakt osoba Hadži Snežana Zlatić. Prijave možete poslati i mejlom na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.