Malina opet problem

 

maline protesti 2018 IR

Asocijacija malinara Srbije najavila je protest u Arilju za subotu 17. jun, jer su proizvodjači tog voća nezadovoljni otkupnom cenom od oko 100 do 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović. On je za agenciju Beta rekao da su “tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvodjačima”.

 

“Jedna belgijska firma, koja ima velike kapacitete, počela je od marta da ugovara kupovinu maline po ceni od 100 dinara po kilogramu. Tada su tvrdili da je to akontaciona cena, a sada kažu da je to konačna cena”, rekao je Radović.

Dodao je da je “očigledno da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi”.

Posle protesta u subotu održaće se, prema njegovim rečima, Skupština Asocijacije malinara Srbije, a jedan od predloga je da se blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina.

“Prošle godine smo kupinu prodavali za 20 do 30 dinara po kilogramu, bolje rečeno poklonili, a oni su je preprodavali po 200 dinara, pa neka i ove godine bacimo malinu ako državi nije stalo da onemogući monopol”, rekao je Radović.

Dodao je da “kada propadaju proizvodjači maline, neka propadnu i monopolisti”.

Država je od izvoza malina prošle godine, kako je rekao Radović, imala devizni priliv od 250 miliona evra.

“Imamo informaciju da su se otkupljivači pre nekoliko dana u Valjevu dogovorili koju će cenu da ponude. Očekujemo da nas država sada zaštiti, spreči kriminal i omogući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju”, rekao je Radović.

Dokaz da tržištem u Srbiji vladaju monopolisti je, kako je rekao, da u Evropi cena varira pola procenta, a u Srbiji padne 50 odsto.

Radović je istakao da “oko četiri miliona ljudi u Srbiji živi direktno ili indirektno od proizvodnje malina zato što ne može da preživi od plate”.

“Malinu gaje policajci, medicinske sestre, nema ko je ne gaji”, rekao je Radović.

Izvor: Beta

Pin It
Komentari  
-2 # Teorije zavere 11-06-2019 05:37
Naš naroda sve zna.Više nego BIA CiA MIA. Ko mulja, kako mulja, zašto mulja. Ko je kome šta rekao, zašto je rekao, Ko je kome i šta obečao. Šta su to finansije.Da postiju neka finansijska policija, to je valjda ona komunalna. Tito je ima jednu policiju i ona je radila ko sat. Uveli neke sad i karine, pa vidimo tu su i neki ispektori valjde policijski. Pa još neko moćan stoji iza svega. Verovatno Aca Srbin. I rekao im - otkupljujte prodajta kako možete i hoćete ali meni dajte moj deo - i sve fenomenalno. Ali cene mali od strane države je dno dna. Od 72 godine kada su maline počele da se gaje vi malinari niste se udružili i napravili svou hladnjaču fabriku izvoznu liniju i našli tržište onda je sve jasno.A deca vem pozavršavala fakultete upravo oko maline. Sada ćete početi da blakirate puteve, da ometate normalan život građana i tako u vjek vjekov. Ima li ovoj gluposti kraja. samo kukate, dajte bre neku konačnu ideju i rešenje. Ne čakajte sve Vučića on reševe Kosovo bre.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # mileva 11-06-2019 13:34
Mene je tebe i zao i strah sa tvojom glavom
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # E Mileva Mileva 12-06-2019 05:58
Štaš Mileva,
Na jedini život imam strašno pravo, jer ga kao svako plaćam svojom glavom. :zzz
A vi udrite u kuknjavu i psujete kapetana u potoku. Uvek vam je neko za nešto kriv. Odlika plemenskog načina življnja. 8)
Shvatiti funkcionisanje države je prvi uslodv da se otklone sve društvene anomalije. Drugi uslove je definisati bolji mehamizam funkcionisanja iste. E to se ne može bez kapiranja prvog uslova. Tako da se stvar ne menja do daljnjeg. Problem, je u plemanskoj svesti. Moja Mileva :D
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+3 # dejan 10-06-2019 10:04
Dobra cena malina i bato Andrej ne mogu da idu u paketu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # mileva 10-06-2019 14:46
Tako je DEJANE , neko je reketirao hladnjacare i obecao im da ih nece dirati ni finansijska , sanitarna policija , carina , polijija obicana niti inspekcija za rad . Taj je stao iya njih , rekao da otkupljuju i prodaju kako i posto hoce , ALI MENI daj moj deo. Koja je hladnjaca u zadnjih 15 godina zatvorena zbog neprijavljivanja radnika , ne izdavanja potvrda o malini losih sanitarnih uslova , carinskih prekrsaja . Dali se ko seca KAD je drzava zadnji put u prolece izbacila cenu maline
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes