Proizvođači malina štrajkuju glađu

MalineePredsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da će članovi Upravnog odbora tog udruženja sutra, u pet minuta do 12 sati, započeti štrajk glađu zbog niske otkupne cene maline.

 

Radović je sgenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvodjačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu. 

Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i ‘Stanić’, ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zaradjuju i bogate se na muci seljaka“, rekao je Radović.

Proizvođači su, prema njegovim rečima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Radović kaže da su proizvođači očajni i da pojedini prete da će seći prste u znak protesta.

Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje“, rekao je Radović.

Istakao je da „u ovoj zemlji postoje samo bogati i beda i da se od poštenog rada ne može živeti“.

Pin It
Komentari  
0 # Neodgovorne izjave 16-07-2019 07:54
„Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i ‘Stanić’, ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zaradjuju i bogate se na muci seljaka“, rekao je Radović.
Ta tvrdnja o debeloj zaradi, mora se javno potkrepiti dokazima i papirima koje treba javnosti staviti na uvid. Ovako sa samo stvara veći zardor izneđu otkupljivaca i proizvođača. Svi znamo da jedni bez drugih ne mogu.
Jel Radovič 05.04.2019.rekao za agenciju Beta da su se Brnabić i Nedimović složili da cena koštanja malina bude 139,3 dinara po kilogramu, bez troškova prevoza i marže, a cena kupina od 60 do 80 dinara, zavisno od sorte i da će to predložiti Vladi Srbije.
Kompanija Herbos Nature iz Sarajeva, Kako su nam potvrdili, otkupna cijena malina sorte willamette i meeker definisana je u iznosu od dvije i po marke po kilogramu, oko 150 dinara.Navode da je to zagarantovana minimalna cijene ispod koje neće biti finalni obračun.
Ovde se neko neodgovorno reklamira.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


PREMIER

 

Premier baner IR

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes