Одржава се Сајам домаће ракије у Шљивовици

Štampa

Rakijada3

У паузи изеђу бербе шљива и печења ракије заказано је дванаесто дружење на Шљивовачкој ракијади. У село које носи „њено“ име –  Шљивовица, последњег септембарског викенда, позвани су сви љубитељи пића с којим све почиње и завршава се.

 Sljivovackisajam

Дванаести Сајам домаће ракије биће одржан 28. и 29. септембра. Централно место  догађаја је Шљивовица (порта цркве Св. Марије Магдалине ), где ће у недељу у 15 часова уз потпаљивање казана за печење ракије, здравицу, и културно уметнички програм Сајам свечано бити отворен. Отварање ће пратити и изложба здраве хране, производа сеoских мајстора и рукотворина сеоских домаћица.

Програм ће бити обогаћен  и такмичењем здравичара и чауша у говорним вештинама, дегустацији и оцењивањем најбоље пите савијаче и изложбом воћних производа (слатко, пекмез,суве шљиве, сушени производи од воћа...) .
 Од 16 часова наступаће певачке групе, кулурно уметничка друштва, трубачки оркестар и фрулаши.

У 17 часова је проглашење најбољих ракија  „Шљивовачког сајма домаће ракије“, додела награда и дегустација. Биће проглашено и најлепше двориште, најуређенији воћњак, најлепша чобаница. 

Оцењивање ракије вршиће комисија у саставу: дипл. технолог Коста Михаиловић – председник  и чланови др Иван Урошевић  и дипл. технолог Иван Гајић.

За љубитеље „добре чашице“ позив на главни догађај у Шљивовицу биће и   дегустација најбољих ракија прошлогодишњег сајма, која ће бити одржана у суботу 28. септембра на Краљевом тргу на Златибору од 10 до 18 часова.

Ракијада ће се одржати под покровитељством општине Чајетина а у организацији Спортског центра Чајетина, ТО Златибор, Златиборског еко аграра и Месне заједнице Шљивовица.

За све госте шљивовачке Ракијаде обезбеђен је ручак, а за крај програма уприличен је концерт Шекија Турковића.