Održan Bazar zdravlja u Ivanjici (VIDEO)

Štampa

Bazar zadravlja 2019

Svetski dan srca 29. septembar ustanovljen je 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

 

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Međunarodnog dana starijih osobaje 1. oktobar u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Povodom ova dva značajna datuma Crveni krst Ivanjice i Dom zdravlja Ivanjica tradicionalno  svake godine organizuju Bazar zdravlja, na kojem naši sugrađani mogu preventivno i besplatno prekontrolisati krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Osnovni cilj ove akcije je prevencija srčanih oboljenja i promocija zdravih stilova života, kaže Marko Andrejević stručni saradnik CK Ivanjica.

Bazar zdravlja održan je danas na štandu u centru grada od 11h do 13h  gde je preventivno pregledano vise od 100 građana.
View on YouTube