N1 i Vuk Cvijić dobitnici novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“

baner N1

Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost odlučio je da za 2019. godinu dobitnici budu redakcija TV N1 i novinar „NIN-a“ Vuk Cvijić.

 

Redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim TV prilozima već godinama de facto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije. Drugim rečima, sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1.

I upravo zato je redakcija TV N1 godinama izložena pretnjama, pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinarki i novinara, što nimalo nije uticalo na promenu uređivačke politike ovog elektronskog medija, na etiku i hrabrost čitave redakcije.vuk cvijić

Vuk Cvijić

Novinar Vuk Cvijić se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost. Cvijić se u svojim vestima i pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti.

Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga, obili su mu kola i ukrali kompjuter, a zbog pisanja o Stanku Subotiću godinama je na meti provladinih medija. Ove godine Vuk Cvijić je objavio dva značajna novinarska istraživanja: koautor je intervjua sa Rodoljubim Milovićem, bivšim načelnikom kriminalističke policije, koji je prvi put javnosti otkrio šokantne detalje o kriminalnim radnjama u policiji i državi. Druga priča Vuka Cvijića koje je uzdrmala javnost je članak o hapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz fabrike „Krušik“ u Valjevu i o rasprostranjenoj korupciji u fabrikama namenske industrije Srbije.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su: Maja Pavlović (Kanal 9), Tamara Grujić (RTS),  Gordana Bjeletić (“Južne vesti”), BIRN i redakcija “Čačanskih novina”.žiri NUNS

Žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev), Branko Čečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija “Dušan Bogavac”).

Ceremonija dodele novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost održaće se u sredu, 23. oktobra 2019. u 12 sati u Medija centru, Terazije br. 3.

Izvor:Ozonpres

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PREMIER

 

Premier baner IR

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes