Behtel-Enka traži više od 800 miliona evra za Moravski koridor

Moravski koridor thumb

Komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora biće potpisan najkasnije za deset dana, najavila je ministarka Zorana Mihajlović.„Izuzetno teški pregovori sa kompanijom ‘Behtel-Enka’ i dalje traju.

Mi ne odstupamo od procenjene investicione vrednosti, a radi se o 800 miliona evra. Međutim, od konzorcijuma ove firme imamo drugačije ponude. Ne odustajemo od nivoa ekonomske investicije koju smo zacrtali, jer Moravski koridor u sebi sadrži tri projekta – telekomunikacioni, putni koridor i regulaciju Morave. Rešenje sa kim ćemo potpisati ugovor i na koji način očekujemo u najkraćem mogućem roku, u narednih deset dana„, izjavila je ministarka Mihajlović.

Moravski koridor biće dugačak oko 110 kilometara i spojiće Koridor 10 sa Koridorom 11, a povezaće oko 500 hiljada ljudi.

Čim se potpiše komercijalni ugovor, sve je spremno za počtak radova jer je završena i ekproprijacija zemljišta. Na ovaj način povezaće se Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Vrnjačku Banja, i tako učiniti da sve što nam je najvažinije bude privredno povezano„, rekla je Mihajlović.

Ministarka je istakla da će Novim investicionim planom biti uloženo najmanje 10 milijardi evra u drumski, železnički i vazdušni saobraćaj.

Sada smo sposobni kao država i kao Vlada. Imamo dovoljno novca i dovoljno smo ekonomski jaki da možemo garantovati investicije. Tako ćemo našim građanima obezbediti bolju i sugurniju budućnost i ponudićemo im Srbiju kao prvu opciju, a ne da razmišljaju o odlasku u inostranstvo„, kazala je Mihajlović i dodala da otvaranje deonice auto-puta od Obrenovca do Čačka dokazuje koliko su moderne saobraćajnie bile nepohodne Srbiji.

Najvažnija deonica Koridora 11 trenutno je izgradnja deonice od Preljine do Požege, rok za završetak radova je kraj 2021. godina i nadam se da nećemo probiti taj rok. Deonica nije nimalo laka, ali predstavlja prekretnicu za sve što se bude radilo u budućnosti. Od Požege krećemo u izgradnju deonica ka Sarajevu, a zatim i ka Crnoj Gori što će biti finansijski najteža deonica, za koju će biti neophodno blizu dve milijarde evra„, naglasila je Zorana Mihajlović.

Pin It
Komentari  
+2 # Koridorski eksperti 23-10-2019 09:25
Kako kriza postaje sve veća i veća, naravno laži sve lepše i lepše. Zar zdrav razum ne primećuje totalnu nelogičnost samog projekta. Taj pravac je totalno nepotreban i neisplativ. Ali idu izbori pa treba pola miliona šumadinaca preklanfati. Drugo taj put nikada se neće otplatiti.Zato što je privreda mrtva,drumarine neće moći da otplaćuje kradit. Pitajte se zašto naši radnici ne rade na tim putevima nego uzimamo strance. Gde su naši inženjeri, na biroima. Neklada smo sami gradili ato put bratstvo jedinstvo koji i dalje funkcioniša ali nema ko da vozi tim putem. Ulaganje u infrastrukturi danas, u ovakvo razorenoj ekonomskoj, demografskoj, intelektualnoj kruzi, jasno pokazuje društvenu bolest zakasnele konolijalne zavisnosti, koja nas porobljava. Oni mladi koji to primećuju odlaze. Ostaje nesposobna bireokratija, penzioneri, starci na selu i lumeln-proletarijat koje će služiti kao najamna snaga kolonistima. U stvari ova vest služi da se ulije lažna nada u bolje budućim glasačima.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes