Bolje bez direktora

bolnica cacakOd 16. januara kada je dr Rade Milošević otišao u penziju, čačanska Bolnica je bez direktora i zakonskog zastupnika. Direktor Milošević za vreme svog mandata nije imao imenovanog zamenika, niti je on sam, mada je mogao u skladu sa svojim ovlašćenjima, dozvolio ili ovlastio još nekoga da deponuje potpis.

Da li nije imao dovoljno poverenja u bilo koga od svojih saradnika ili je nešto drugo bilo u pitanju, tek za vreme njegovog mandata u slučaju njegovog odsustva sa posla, iz bilo kog razloga (službeni put, godišnji odmor, bolovanje …), nije bilo nikoga ko bi mogao da potpiše neki poslovni dokument, odobri isplatu plata zaposlenima u Bolnici ili bilo šta drugo. 

Tako Bolnica trenutno nema adekvatan odgovor na zahtev Zavoda za javno zdravlje koji traži dostavu planova za specijalizacije i subspecijalizacije, kao i druge vrste planova za 2020. godinu, na koje Zavod treba da daje svoje mišljenje. 

Iako, na prvi pogled, Bolnica deluje obezglavljeno, prema onome što se ovih dana dešava u ovoj zdravstvenoj ustanovi, moglo bi se zaključiti da osim nedostatka ovlašćenog potpisnika, sve ostalo funkcioniše u najboljem redu, u harmoničnim međuljudskim odnosima, bez nepotrebnih tenzija i u potpuno relaksiranoj atmosferi. Kao da je svima pao težak kamen sa leđa i kao da je nastalo ogromno olakšanje. 

Deo zasluga za takvu atmosferu u kolektivu svakako pripada pomoćnicima bivšeg direktora dr Slavici Dragutinović za sektor zdravstva, dr Dejanu Dabiću za sektor hirurgije, dr  Miroslavu Sretenoviću za opšti sektor i dr  Slobodanu Gujaničiću za internistički sektor. 

Naravno i da svi ostali zaposleni u Opštoj bolnici daju svoj doprinos drastično boljoj radnoj atmosferi. Po tome bi se moglo pomisliti da Bolnici direktor ni ne treba i da sve bolje funkcioniše kada je ta fotelja upražnjena. Pa možda i jeste tako, ali ustanova mora da ima zakonskog zastupnika i ovlašćeno lice koje će svojim potpisom overavati račune, plaćanja, nabavke, plate …

Nakon vikenda pred nama u ponedeljak će biti deset dana kako nadležno Ministarstvo zdravlja i ostali koji se pitaju, ne mogu da nađu zamenu dr Miloševiću  koji je od 2012. godine, bio vd direktor Bolnice i ostao upamćen kao remetilački faktor normalnog rada u Bolnici, jednom rečju plastičan primer koliko stranačko kadrovanje može biti štetno. Njegov direktorski mandat obeležili su brojni sukobi unutar Bolnice, skandali, tužbe, žalbe, svađe, partijsko zapošljavanje …

Šta je bilo sa Ministarstvom zdravlja i državom Srbijom sve ovo vreme da niko od nadležnih nije reagovao na sve što se dešavalo u čačanskoj Bolnici. Zar je toliko bilo važnije isterati svoju stranačku i političku volju i tvrdoglavost, pa makar to bilo po cenu propadanja ustanove i na štetu pacijenata. 

Evo sada vidimo da je čačanska Bolnica, ipak nešto posebno i vredno, jer i pored nepostojanja direktora funkcioniše u najboljem redu: zaposleni ne kasne na posao, ne odlaze sa posla pre kraja svoje smene, pacijenti se primaju i leče po ustaljenom redu i svi su opušteniji. 

Samo što zbog neizvesnosti koja traje oko imenovanja novog direktora i dalje postoji crv sumnje i namerno pronošenje glasina da se bivši vraća na mesto vd direktora na još šest meseci, a kuražniji među zaposlenima na te glasine reaguju tako što šaljivo pominju glogov kolac. 

Da priču na kraju ipak uozbiljimo konstatacijom da Ministarstvo zdravlja, u kakvoj god gužvi i prečim poslovima bilo ili dilemi koga da imenuje za novog direktora u Čačku, ovakvim odugovlačenjem ponižava jednu čestitu zdravstvenu ustanovu u kojoj radi oko 1.000 zaposlenih koji opslužuju područje od skoro 200.000 stanovnika. 

A kad bolje razmislimo ni do sada nismo imali sreće sa kadrovanjem Ministarstva zdravlja, Bolnica trenutno nema direktora, radi bolje nego ikad, pa se neki zaključci sami nameću.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes