Drage kolege, stanje je vanredno,povucite ručnu.

Ucenje na daljinu RTS Planeta Vanredno stanje 3Evo šta je psihološkinja Milka Karaklajić iz Ivanjice, poručila svojim školskim kolegama.

"Svi su nastavni predmeti podjednako važni, kao i svaka naučna disciplina. Ali u ovoj situaciji moramo biti pragmaticni, u interesu učenika. U najboljoj nameri, zatrpali ste ucenike materijalima, uputstvima, zadacima... Najveće opterećenje trpe odlični djaci. Treba da ostvarite međusobnu saradnju u okviru veća da biste stekli uvid u opterecenost učenika. Pre svega, mladji ucenici ne bi trebalo po vasceli dan da izvršavaju školske obaveze. Mozete li, u ovim danima, zanemariti taj preterani osecaj odgovornosti za učenje i nastavu? Samo kratki, jednostavni sadržaji, jedan domaći zadatak, u nedelji, po predmetu, osnovne stvari neophodne za dalje obrazovanje. Maja je u pravu, prioritet su predmeti koji se polažu na završnom ispitu. Ostale kolege, ovo vam je šansa da opušteno, bez pritiska, neuobičajeno i zanimljivo približite učenicima svoj nastavni predmet. Niste u obavezi nikom da se dokazujete, jer vi svi raspolažete potrebnim kompetencijama. Dovoljno je da budete podrška i oslonac vašim učenicima u, za njih, potpuno novoj edukativnoj, a pre svega životnoj situaciji.

Drage kolege, stanje je vanredno. Psihološki, situacija se odražava na sve nas. Strah se akumulira svuda _napolju, u kući, na TV, oseća se lebdeca anksioznost. Deca sve primaju intuitivno. Ovo je tek početak izolacije. Povucite ručnu.

Naši učenici se indukuju strahom za sebe, svoje roditelje, drugove... Niko im ne može reći kada će ovo stati. Vi se takođe indukujete strahom. Povucite ručnu! Važno je da svi budemo dobro. Da deca budu zdrava i da bez posledica prodju kroz ovo. Zato, unesite malo vedrine i pozitivnog u rad sa učenicima. Neće ništa bitno propustiti. Što propuste naučiće sledeće godine. Dva, tri pitanja. Jedan, dva domaća zadatka. To je dovoljno. Osnovna znanja koja su minimum za sledeći razred. Povucite ručnu, pocecete da pucate po šavovima. Opustite se. Ne pišite ceo dan. Niko vam neće zameriti ako ne radite savršeno i ako ne vodite dokumentaciju idealno. Vanredno je stanje!"

Izvor:Goran Joksimović,

rukovodilac Školske uprave,

Kragujevac

Pin It
Komentari  
0 # Senjak 26-03-2020 10:09
Poruka nastavnicima

IMAJTE VIŠE RAZUMEVANJA, ALI NE SPUŠTAJTE KRITERIJUME

Ministar se osvrnuo i na pismo psihologa Milke Karaklajić iz Ivanjice, koja je nastavnicima poručila da ne treba previše da opterećuju đake i da ih ne zatrpavaju materijalima: - Ne moraju da spuste kriterijume, ali da imaju više razumevanja. Ako im đak kaže da su dobili ove nedelje mnogo zadataka, onda će razredni starešina da iskomunicira sa svojim kolegama. Slažem se s psihologom da svi moraju da imaju senzibilitet, ali moramo biti svesni da je dobro što je ovo urađeno jer bi deca u suprotnom igrala igrice kod kuće, a ovako će nešto naučiti.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Mile M. 25-03-2020 17:50
Sta ste napali zenu kako vas nije sramota,gospođu i ne poznajem a sve sto je rekla 100% je u pravu,a ove dusebriznike bih samo pitao jel vam normalno da deca peti razred imaju po 7 casova a deca treci ili cetvrti razred nose u rancu knjiga bar jedno deset kg,licno sam se uverio na svojoj deci kad sam ih poslao u skolu bili su vise nego pametni i inteligentni a uspeh odlican a zaglupili ih i zatupili sa nekim glupostima,da ne prepoznas rođeno dete,pojma vi nemate,pogledajte na sta vam lice deca pa uporedite ih sa ranijim generacijama dzaba vam sto komjutera ako mislite da ce kompjuteri da ih naprave ljudima,jadni ste vi i vasa tehnologija,ne mogu vise da pisem a imalo bi do sutra.Milka svaka tebi cast,kamo srece da ima neko dostojan davte nasledi na toj funkciji.
Jadno nam ovakvo skolstvo sa onakvim ministrom koji preti da ce decu izbaciti iz skole koja nisu vakcinisana a isto tako i zdravstvo sa ministrom koji je poznat kao Dr.Smrt.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Rade 26-03-2020 08:40
Cuj Milka ima funciju.
Njena funcija je da skici po skoli.
To znamo svi mi koji dolazimo u skolu.
Koji slucaj nasilja je ona resila.
Mi, roditelji zadovoljni smo na koji nacin nastavnici i ucitelji rade u ovim uslovima.
A ti pricas o nekom drugom sistemu.
Ucite deco.

Znjanje niko ne moze da vam uzme.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-3 # Samo da se zna 25-03-2020 13:42
Navala prosvetne pameti i citata.
A prosveta u čabru.
Gospodo prosvetari, jer neko od vas objavio bilo kad u bilo kojem stručnom časopisu i bilo gde neki stručni rad na ovu temu o kojoj pišete.
Ali evo i ja da 'pametujem'
DETE NIJE VREĆA KOJU TREBA NAPUNITI
VEĆ LUČA KOJU TREBA POTPALITI
Ova sentenca je načelo zapadnog obrazovanja.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Vili 25-03-2020 15:58
Nije čabar načelo zapadnog sistema.

Njihovo načelo je: OBRAZOVANJE JE ZAMAJAC SISTEMA.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+4 # Luke 25-03-2020 15:22
Znam takve koji pametuju.
Mi ih na selu zovemo tolmaci (citaj glavonje).
Pusti nase ucitelje da uce decu.
Sve pohvale i RTS-u.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Roditelj prvaka 25-03-2020 13:30
Postovani Gospodine Joksimovicu,

Vi kao rukovodilac Skolske uprave u Kragujevcu (ranije nacelnik) duzni ste da kao rukovodilac Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog ravoja sprovodite Zakon.

Ako se vi slazete sa napisanim, kako da se Vi ni jednom recju ne obratiste ucenicima, zaposlenima i roditeljima.

Da li mozda Ministarstvo gresi realizujuci nastavu na ovaj nacin. Kako ne pohvaliste napor i rad svih zaposlenim da se nastava reakizuje.

Kome onda zamerate ako nikoga ne hvalite. Ko to gresi.

Molim ivanjicki radio da Gospodinu prosledi moj komentar posto nemam drustvene mreze.

Ja cu napisati puno svoje ime i prezime sa svim podacima.
Ucite deco.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+2 # Beli 25-03-2020 15:25
Bravo majstore za komentar.
Ovo treba poslati Ministarstvu, da vide sa cim se hvali njihov rukovodilac.

Javno da ga pitamo sta je on uradio u ovom vremenu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Profesor srpskog 25-03-2020 12:56
Vilijem Nikolson je scenarista mnogih poznatih filmova, poput Gladijatora, ali i nagrađivani autor trilogije dečjih romana sa nazivom The Wind of Fire. U životu je naučio ovo: „Iskustvo je brutalni učitelj, ali učiš brzo.“

Ucite deco.
Okupite porodicu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Profesor istorije 25-03-2020 12:54
Dr. Seuss, jedan je od omiljenih dečijih pisaca i ilustratora. Preko 600 miliona njegovih knjiga je prodato u svetu, a prevedene su na preko 20 jezika. Deci, ali i odraslima, je poručio: „Od profesora možeš da dobiješ pomoć, ali mnogo toga ćeš morati da naučiš bez njih, sam u svojoj sobi.“
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Sta kaze struka 25-03-2020 12:52
Abraham Maslov bio je značajni američki psiholog i mislilac, zastupnik humanističke psihologije. Bavio se teorijom menadžmenta gde je zagovarao radikalno novi stil upravljanja ljudima koji u osnovi ima bolje uslove za razvoj svakog pojedinca. Njegove reči su: „Ili ćeš koračati napred u razvoj ili ćeš koračati nazad u sigurnost.“
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Roker 25-03-2020 12:50
B. King, odnosno Kralj Bluza, ušao je u Rokenrol kuću slavnih kao pevač, gitarista i tekstopisac. Smatra se jednim od najvećih gitarista svih vremena. Pre uspešne muzičke karijere radio je na plantaži pamuka. O sticanju znanja je ovako govorio: „Lepa stvar u vezi sa učenjem je da niko ne može da ti ga oduzme.“

Podrska nastavnicima.
Ucite deco.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # Podrska kolegama koj 25-03-2020 12:48
Džon Holt, američki autor i edukator, pristalica „obrazovanja kod kuće“ i neformalnog pristupa obrazovanju, izjavio je: „Učenje nije produkt nastavničkog predavanja. Učenje je produkt aktivnosti onih koji uče.“ Holt je godinama radio u američkom školskom sistemu. Razočaran onim što je video napisao je niz knjiga o drugačijem pristupu u obrazovanju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Koleginica 25-03-2020 12:44
Deca su mudra. Na ljubav će odgovoriti ljubavlju, a na mržnju mržnjom. Lako će prihvatiti disciplinu timskog tipa.
Aleksandar S. Nil
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Rada 25-03-2020 12:42
Ako loše dete postavite pred TV da gleda loš program, televiziji neće biti ništa, ali bi dete moglo da postane još gore.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Osonica 25-03-2020 12:37
MMali ljudi, kkoje mi zovemo deca, imaju svoje velike bolove i duge patnje, koje posle kao mudri i odrasli ljudi zaboravljaju. Ivo Andrić
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Madzo 25-03-2020 12:31
Moze li neko da pomogne.
Milka se plasi misa, racunara, haba, svica,...
Nikada nije ukljucila racunar a sprema se za penziju.
Zato njoj dmeta E-nastava.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Madzo 25-03-2020 11:40
Strah od nepoznatog je najveci strah.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # Prilike kod Ivanjice 25-03-2020 11:21
Hvala ivanjickom radiju sto nas edukuje.

Ja sam 25 godina gresila misleci da je Milka psiholog.

Kad ono psiholoskinja.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Oprosti nam Bože 25-03-2020 10:46
Ono što ubija ovo društvo je međusobna netrpeljivost. A to je, na žalost, osnovni uzrok svih naših stradanja.Ako se jedan od nas spase, šta će mu takav život bez zajednice, čovek ne može da živi samo za sebe, jer to je već pakao.
Kad cvet izgubi miris, hrana ukus a čovak dušu dolazi do kolapsa zajednice.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-2 # ОБАВЕШТЕЊЕ 25-03-2020 10:25
Институт за ментално здравље у Београду покренуо је два телефонска броја за пружање психосоцијалне подршке , једну линија намењену деци, њиховим родитељима и адолесцентима, док је друга за лица преко 18 година.
„Линије су отворене 24 сата и на њих се јављају наши лекари и здравствени радници. На обе линије имамо између 30 и 50 позива, дакле укупно до 120 позива дневно, од како је ступило на снагу вандредно стање због корона вируса” каже ВД директор института Милица Пејовић Милованчевић.
„Мој савет свима који су у самоизолацији је да раде све оно за шта иначе нису имали времена. Да се друже са пријатељима преко друштвених мрежа, да читају, гледају филмове, раде посао од куће ако могу, да се обуче у нечему и да виртуално посете музеје које до сада нису обишли”, додаје она.
Број телефона на које могу да се јаве сви којима је потребна психосоцијална подршка за децу и омладину до 18 година је 063/7298260 , док се одрасли могу јавити на број 063/1751150.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # IVANJICA 25-03-2020 10:20
Milka je u pravu.Zatrpavate decu
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Rupa 25-03-2020 11:23
RUPA se zatrpava.
Deca nisu opterecena.
Porodica je stub jednog drustva.
Kome smeta moj rad sa unucetom (drugi razred).
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # Park 25-03-2020 10:19
Milka,
Meni vise smeta kada tvoj ker pi*ki i ka*i po psrku gde se nasa deca igraju.
Kako to nisi videla.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # IVANJICA 25-03-2020 10:21
Kakve veze ima ker sa ovim. Ker je druga tema. Ne budite takvi
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-2 # Komsija 25-03-2020 11:25
Ako je ker druga tema sto tu temu nisi pokrenuo (pokrenula) pre.

Pusti decu da se odmore, igraju i edukuju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+2 # Park stanari 25-03-2020 11:18
Da ti objasni baka,
Kada pile moje pocnes da cistis dvoriste, kreni prvo od svog.
Ljubi vas baka Ruza.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-1 # Crnjevo 25-03-2020 10:17
Pogodnost praćenja nastave je što uvek možete da vratite unazad deo koji vam je promakao i da ga ponovo pogledate.

Sve pohvale za sjajne ucitelje.
Svi smo angazovani u kuci.
Kome smeta rad.
Zasto doticna nije ranije reagovala kada deca sede pored racunara i igraju igrice.
Cuj Milki smeta angazovan nastavnik.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-3 # Centar grada 25-03-2020 10:14
Milki Karaklajic smeta upitreba informaciono komunikacionih tehnologija u nastavi.

Razlog je jednostavan. Ona ne koristi racunar. Nazalost noje u stanju ni da ga ukljuci.

Ja kao majka dva deteta samo mogu da pohvalim aktivnost nastavnika i uciteljice. Moja deca su odudevljena. Samo reci hvale za prosvetu u ovom vremenu.

A Milka, neka od 20 do 21 cas proseta kuce na 20 minuta ne dalje od 200 metara.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 Jun

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

VRATIMO ZAGRLJAJ

Vratimo zagrljaj web baner 302x172

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes