Izrečene prve kazne zbog kršenja policijskog časa i samoizolacije

Štampa

pravda sudPrekršajni sud u Čačku do sada je izrekao oko 20 kazni licima koja su prekršila mere zabrane kretanja u vreme od 17:00 do 05:00 časova, rečeno je danas agenciji MNA.

 

Većima osoba koje su napravile prekršaje u vreme policijskog časa kažnjene su u proseku sa 50.000 dinara. 

Prve presude zbog kršenja samoizolacije, tri osobe osuđene na kazne zatvora

Na onlajn suđenjima u Dimitrovgradu i Požarevcu, tri osobe su osuđene na zatvorske kazne zbog kršenja mere samoizolacije.

U Dimitrovgradu je na onlajn suđenju doneta prva presuda za kršenje pravila samoizolacije, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde. Sud je, u prvostepenoj presudi, izrekao kaznu od tri godine zatvora. To je prva presuda u Srbiji za kršenje samoizolacije.

I u Osnovnom sudu u Požarevcu izrečena je nepravosnažna presuda licu koje je napustilo samoizolaciju.

  1. M. iz Dubravice kod Požarevca prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora.

Suđenje je obavljeno preko video-linka između Osnovnog suda i Istražnog zatvora u Požarevcu u kome je osuđeno lice u pritvoru.

Takođe, osuđen je i muškarac M. R. (1960) iz Žabara na dve godine i šest meseci zatvora. On se u pritvoru nalazi od 24. marta. 

Zbog sumnje na kršenje mera samoizolacije u pritvoru se u ovom momentu nalazi 112 osoba.

Maksimalne kazne svima koji krše propise u vreme epidemije

Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, 15. marta, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je procesuiralo ukupno 15 osoba zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Portparol tužilaštva Milica Ljubičć rekla je Tanjugu da je sa jednim licem zaključen sporazum o proznanju krivice, prema šest okrivljenih je izrečena mera zabrane napuštanja stana (kućni pritvor), protiv šest je podneta prekršajna prijava, dok će jedno lice biti saslušano u tužilaštvu.

Ovo tužilašvo je takođe danas podnelo optužni predlog protiv A. K. zbog izvršenja krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i zatražilo da sud izrekne maksimalnu kaznu zatvora od tri godine.

„Drugo osnovno javno tužlaštvo nastaviće da kroz koordinirani rad sa drugim nadležnim organima i ubuduće strogo sankcioniše sve koji budu kršli zakon i odluke koje se sprovode zbog zaštite i očuvanja života svih građana i apeluje na građane da to ne čine jer će u suprotnom biti suočeni sa najstrožim sankcijama“, poručuju iz Tužilaštva.