Da li nas pljačkate i u vreme korone

Novac evroNiko u Srbiji ne zna koliko je novca prikupljeno od donacija za borbu protiv koronavirusa. Niko ne zna koliko smo opreme i zaštitinih sredstava dobili od država – donatora poput Kine. Niko ne zna koliko smo respiratora i koječega kupili i po kojoj ceni.

 

Za građane je tajna šta sve država plaća pod stavkom koronavirus i sva je prilika da će tako i ostati. Da je vlast htela da nam kaže na šta troši naš novac, sve bi bilo drugačije postavljeno.

Za početak, donacije su morale biti transparentne. Zašto, na primer, nije otvoren poseban račun već se sve sliva u veliku kasu (bez dna) zdravstvenog fonda? Zašto javnost i donatori nisu svakog dana obaveštavani koliko je novca ukupno uplaćeno, za šta je i koliko potrošeno? Zar je to teško?

Od 24. marta od kada je Vlada dala instrukcije za uplatu donacija nijednom nismo čuli koliko je bilo dinarskih i koliko deviznih uplata. Istovremeno, policija nas do u detalja obaveštava koliko je ljudi kažnjeno zbog nepoštovanja izolacije, policijskog časa i slično. Naturaju nam, dakle, drugu priču.

Mi sve možemo da znamo, sem gde su naše pare. Hoćemo li se jednog dana iznenaditi kad saznamo da smo „plaćali“ i ono što je poklonjeno, kad shvatimo da je novac prebacivan nekim firmama, nekim gradovima i službama…

Šta tek da mislimo o crnim fondovima o kojima je govorio i predsednik države. Iz tih, takozvanih, crnih fondova navodno su kupovani respiratori – kad, koliko, po kojoj ceni? Ko je to odobrio i da li su zaista kupovani?

Ne možemo samo verovati na reč. Kad god smo verovali, opekli smo se. I odakle pare za crne fondove? Sigurno ne iz predsednikove ili premijerkine kasice-prasice. Pre će biti da su iz javnih preduzeća, državnih banaka ili od kakvog „razreza“ tajkunima kojima je obećana usluga.

Tako je i Milošević u vreme dok je ratovao sa Zapadom, pod izgovorom kupovine nafte i lekova na crno, iznosio novac na Kipar i tamo mu se „zameo“ svaki trag.
Ova država je pljačkana i devedesitih u vreme ratova i kroz „dosovu“ privatizaciju i kroz napredno naduvavanje tendera i u vreme poplava, pa ne bi bilo logično da se baš sada taj kontinuitet prekine. Uostalom u mutnom se lovi.

Nama Vlada ne podnose račune o našem novcu ni u redovnim okolnostima, a kamoli u vanrednim. Voleo bih da me vlast iznenadi i da nam, do u dinar, predoči rashode tokom vanrednog stanja. I to ne da Brnabić – Mali – Vučić izađu samo sa brojkama, već da javnosti omoguće uvid u svaku stavku.
Za početak neka odgovore da li je bilo mudro u predvečerje pandemije iz zdravstvenog fonda uzeti 1,7 milijardi dinara (decembar 2019.) i prebaciti Putevima Srbije?

Izvor: Nova.rs  Autor: Milenko Vasović

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes