Za prvu klasu maline 250 dinara po kilogramu(VIDEO)

Maline 2U Mačvi je počela berba malina, a otkup „crvenog zlata“ krenuće krajem ove nedelje. 

Za sada je samo jedna hladnjača iz Pančeva sa proizvođačima dogovorila cenu od 250 dinara po kilogramu, koliko će plaćati za prvu klasu. Oni će od četvrtka preuzimati malinu na jednom otkupnom mestu u Bogatiću, prenosi Telegraf biznis. 

– U odnosu na prošlu godinu to je bolja cena. Lane su prve maline prodavane po 170 dinara, a tokom sezone cena je varirala između 140 i 180 dinara. Malina iz Mačve je dobrog kvaliteta i cenjena je na tržištu, ali će ove godine rod biti manji od očekivanog. Zbog niske otkupne cene prošle godine veliki broj proizvođača nije posle berbe primenio adevkatne agrotehničke mere, a u starijim malinjacima dosta stabala se osušilo zbog nepovoljnih vremenskih uslova jer im nije pogodovala zima bez snega – kaže Milenko Nešić, proizvođač iz Bogatića.

Pošto je branje crvenih plodova tek počelo, još uvek nije izražen problem nedostatka radne snage. Pojedini proizvođači su još od sredine maja ugovarali angažovanje sezonskih radnika.

Berači se plaćaju 250 dinara po satu i sa troškovima prevoza i hrane od svakog ubranog kilograma malina za dnevnicu radnika na njivi se plaća 100 dinara.

Sa dogovorenom otkupnom cenom od 250 dinara proizvođači imaju računicu, a nadaju se ova cena neće biti niža kako sezona berbe i otkupa bude odmicala.

Na području Mačve najzastupljenija je sorta „Vilamet“, a najviše je zasada na manjim površinama do 50 ari.
View on YouTube

Pin It
Komentari  
+3 # Kole 14-06-2020 14:51
Biće ta cena do izbora. A posle izbora narodu sleduje golemi krivi stojko i cena od 120 dinaroida.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+5 # Pile malo 15-06-2020 17:11
Strah me da verujem da je tako, ali negde iznutra imam osećaj ste u pravu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-5 # Savet mladima 12-06-2020 08:37
Želite da pobedite na izborima. Da biste to postigli, glasač mora da zna zbog čega treba
da glasa za Vas, a ne za nekog drugog. Morate mu dakle dati dobar razlog za to, što znači da Vam je potrebna iskrene poruka. Da biste usešno nastupili kao stranka, morate pre svega znati u kakvoj situaciji je grad u kojem vodite predizbornu kampanju. O čemu razmišljaju ljudi koji tu žive? Šta ih brine? Kakve promene su nastale posljednjih godina? Da li postoje neke specifiþnosti u ovom u lokalu? Nema smisla predstavljati stvari boljim nego što jesu, jer će građani to doživeti kao nedostatak razumijevanja. Analiza mora da uzme u obzir i različite specifičnosti naše opštine odnosno. Postoji razlika izmeÿu toga da li vodite predizbornu kampanju u gradu ili na selu. Takođe je potrebno da se u predizbornoj kampanji obratite različitim slojevima stanovništva.U gradu se primećuje pojačana politička akzivnost.Ovaj savet upućujemo mladim stranačkim aktivistima da na startu ne ulete i politički glib.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
-4 # Tadić o MHE 11-06-2020 11:24
Na pitanje građana, što se narušava biodiverzitet ekološki zaštićenog područja cevnim mini hidroelektranama. Kad si one zakonom zabranjene?
On odgovara:
" E, u slučaju izgradnje mini-hidroelektrana se apsolutno slažem sa Vama. Iako je uredbu koju ste pomenuli donela vlada, a ne ja, imam s tim u vezi političku odgovornost, jer je stranka koju sam vodio imala ključnu ulogu u toj vladi. Danas bih to pitanje otvorio u javnosti i zalagao se da se takvi projekti ne odobore, a pogotovo ne subvencionišu. Ni tada nisam to odobrio, niti sam bio upoznat sa katastrofalnim ekološkim posledicama takvih projekata, koji su tada, nažalost, bili trend u Evropi. Tek kasnije su se širom Evrope uvidele katastrofalne posledice po ekosisteme.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes