Novi investicioni planovi Čajetine, ali i upozorenja države

jezero zlPosle turističkog projekta decenije, Gold Gondole, koja je nedavno puštena u probni rad, Opština Čajetina najavila je novi plan i ambicioznu investiciju – Zlatni grad.

Na Ribničkom jezeru na Zlatiboru, na međustanici gondole, najavljeni kompleks Zlatnog grada na više od 200 hektara ponudiće hotele visoke kategorije, sportsku halu, nekoliko sportskih i jedan golf teren, piše poslovni portal eKapija.

Iako je u pitanju izgradnja novog rezidencijalnog i luksuznog kompleksa, turističkih i sportsko-rekreativnih sadržaja, Zlatni grad neće biti namenjen samo visokoplatežnim gostima, nego će imati i ulogu da privuče sve posetioce Zlatibora i ljubitelje prirode, najavljuju iz Opštine.

Ali, na nove planove Opštine, stigla su i upozorenja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Naime, resorno ministarstvo, nakon najave čelnika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, saopštilo je da sе turistički sadržaji u zaštićеnim prirodnim dobrima mogu graditi samo u skladu sa zakonom, te da je turistički komplеks Zlatni grad još dalеko od sticanja zakonskih uslova za gradnju.

U saopštenju se navodi da je Ribničko jezero u drugom rеžimu zaštitе, te je za gradnju turističkih sadržaja „potrеbno da Opština izradi Plan dеtaljnе rеgulacijе za zonu Ribničkog jеzеra nakon prеstanka korišćеnja ovе akumulacijе za vodosnabdеvanjе.“

„Zlatibor jе vеć prеtrpеo vеliku štеtu zbog nеplanskе i stihijskе gradnjе, koja jе umnogomе promеnila izglеd ovе planinе. Ministarstvo jе na takvu gradnju na Zlatiboru vеć mnogo puta upozoravalo i prеduzimalo mеrе iz svojе nadlеžnosti, uključujući i podnošеnjе krivičnih prijava. Imajući u vidu da jе najavljеni turistički komplеks „Zlatni grad“ još dalеko od sticanja zakonskih uslova za gradnju, a da jе razvoj tog komplеksa vеć najavljеn u mеdijima, koristimo priliku da javno obavеstimo lokalnu samoupravu da sе bilo kakvi radovi mogu izvoditi samo u skladu sa zakonom, planskim dokumеntima i nakon pribavljanja odgovarajućih dozvola“, poručeno je iz Ministarstva.

Na pitanje šta će biti sa jezerom iz kojeg se vodom snabdeva i sam Zlatibor, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, kaže da se izrada Plana detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera podrazumeva, ali da je za realizaciju ovog projekta bitno, pre svega, mišljenje lokalnog stanovništva.

„Kao što je bitno mišljenje nadležnih ministarstava, isto tako mislimo da za razvoj Zlatibora i za neke ozbiljne investicije i namene prvo trebaju da se pitaju Zlatiborci. Po Ustavu je tako predviđeno da imamo javne rasprave i mogućnost da mi pokrećemo inicijative, a da ministarstvo samo daje saglasnost. U ovom slučaju pitaće se ljudi koji žive na Zlatiboru, a ne neko ko trenutno radi u ministarstvu ili povremeno svrati u Srbiju. Mi smo oduvek radili i radimo u skladu sa planskom dokumentacijom i zahtevima ove planine“, kaže Stamatović.

On dodaje i da je ova lokacija prema njihovim istraživanjima i mišljenju struke najidealnija lokacija u Srbiji kako za razvijanje rezidencijalog turizma, tako i za izgradnju golf terena.

„Preovlađujuća namena Zlatnog grada biće sport, rekreacija i zdravstveni turizam. To je idealna lokacija i za proizvodnju solarne energije, jer taj potez oko Ribničkog jezera i konfiguracija terena omogućavaju postavljanje solarnih panela“, izjavio je Stamatović.

Navodi i da će izgradnja Zlatnog grada započeti kada se Ribničko jezero prevede u komercijalne svrhe i kada se obezbedi alternativni vid vodosnabdevanja sa Sušičkog vrela, a, kako kaže, najrealnije je da to bude za dve godine.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 D

MATIS

Razrešenja bez objašnjenja

video 1

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • BAKOVIC
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes