Нема часова физичког, али у истој сали, са истом децом, спортски клубови одржавају тренинге

Štampa

fizicko sportПрема одлуци коју је донео Кризни штаб, спортским клубовима је дозвољено да користе фискултурне сале школа за своје активности. С друге стране, те исте сале не могу се користити за наставу физичког васпитања,

што је изазвало незадовољство наставника физичког васпитања који указују на двоструке аршине надлежних, пише Данас.

У многим школама, кажу, не може да се изводи настава физичког у сали с пола одељења, али су зато без икаквог ограничења дозвољени тренинзи и такмичења, на које углавном долазе та иста деца која не могу да имају редовну наставу физичког.

– У препорукама Министарства просвете пише да наставу физичког васпитања треба изводити напољу кад год је то могуће, али неки директори су схватили да то значи да нема коришћења сале па су наставницима забранили приступ, а неки су чак и салу претворили у учионицу. Препорука је да наставници музичког, ликовног и физичког буду ангажовани за чување деце у боравку, што можда и није лоше, ако бар са њима могу да раде свој посао у шта не верујем – каже за Данас Мирослав Марковић, председник Српског савеза професора физичког васпитања и спорта.

На основу закључка Кризног штаба, Министарство просвете је упутило допис основним и средњим школама у коме пише да „све активности које се остварују у школском простору у случају када је њихов организатор спортски клуб, а не школа, морају да буду организоване и реализоване, уз поштовање мера заштите здравља свих учесника“.

– Сматрамо да услови треба да буду једнаки за сву децу. Зашто дете не може да има наставу физичког у сали, а после школе може долази у ту исту салу на тренинге? Шта ћемо са децом која немају новца да плате тренинге и једино могу организовано и системски да вежбају на настави са својим наставником и другарима? Зар ово није дискриминација деце? Одговорност се пребацује на Министарство омладине и спорта, а наравно да ће директор бити крив уколико се вирус прошири и на ученике – сматра Марковић.

Izvor:Zelena učinica