Зашто су млади пољопривредници остали без субвенција?

Dane AničićОпштински одбор Српске радикалне странке Ивањица подсећа јавност да су у нашој општини многи млади пољопривредници очекивали доделу субвенција на основу републичког конкурса из 2019 године

који се бавио диверсификацијом дохотка и унапређењем квалитета живота у руралним подручјима, али да до данашњег дана, и поред преко 5.500 пријављених кандидата, средства нико није добио. – Поред овог проблема са којим се суочавају млади пољопривредници који желе да остану и раде на својим газдинствима у руралним подручјима попут наше Ивањице, јасно је да у Закону који се бави уситњавањем катастарских парцела обрадивог пољопривредног земљишта мора доћи до одређених промена. Наиме, многи суграђани имају озбиљних проблема када је потребно између наследника поделити пољопривредно газдинство, односно економско двориште са објектима, а када се земљиште води као пољопривредно. Разлог томе је члан 27 Закона, који говори о томе да се обрадиво пољопривредно земљиште не може уситнити на парцеле чија је површина мања од пола хектара. Много путева је изграђено кроз пољопривредна земљишта, али их због овог члана Закона није могуће у катастру уцртати. Уколико, на пример, два брата остану у сувласништву на истој парцели на којој су обојица направили своје куће, куће ће обе бити уписане као сувласништво, а када се особа води да има удео на више од једног стамбеног објекта, губи право на дечији додатак – упозорава Дане Аничић, председник Моравичког окружног одбора Српске радикалне странке, уз напомену да и ако комшије, на пример, желе исправку границе парцела или да размене неке делове, то не могу да учине управо због ових законских решења.

Српска радикална странка сматра да је младим пољопривредницима потребно под хитно дати субвенције намењене кроз расписане конкурсе, а да је уситњавање катастарских парцела потребно уредити новим законским решењима, која неће стајати на пут подели земље између наследника или било којих других комитената. 

ПРЕДСЕДНИК МОРАВИЧКОГ ОКРУЖНОГ ОДБОРА СРС                                                                                                        

                         Дане Аничић.
View on YouTube

Pin It
Komentari  
+3 # Stevan 25-10-2020 22:26
Subvencije za seljake je pojo taj debeli na posteru iza tvojih leđa.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes