Matis

1460X300 decembar 2020

Previous Next Play Pause

Stamatović: Vladika Artemije vratio pravoslavni život na Kosovo

safe imagePredsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da je nekadašnji vladika raško-prizrenski Artemije, koji je nedavno preminuo od posledica infekcije korona virusom, "vratio pravoslavni život na Kosovu i Metohiji" i ostavio "dubok trag" u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

 

Stamatović je naveo da je Artemije "u teškim danima za srpski narod u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini stajao na čelu sveštenstva i naroda u odbrani naših svetinja i ognjišta".

"Kao duhovno čedo svetog oca Justina (Popovića) do poslednjeg dana bio je nepokolebljivi borac za pravdu i istinu, i niko i ništa nije ga sprečavalo da svakom prilikom ustane u odbranu našeg svetog pravoslavlja i vernog srpskog naroda. Neka je slava i hvala vladiki Artemiju na nebesima, i da ga se naš narod večno seća", naveo je Stamatović a prenela Zdrava Srbija.

Nekadašnji vladika raško-prizrenski Artemije preminuo je u subotu od posledica infekcije korona virusom u 85. godini.

Artemije (Marko) Radosavljević rodjen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije, a Teološki fakultet završio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine, a tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Artemije je 2010. isključen iz Sabora Srpske pravoslavne crkve zbog navodnih finansijskih malverzacija, a zatim i iz Crkve posle čega je osnovao nepriznatu "Eparhiju raško-prizrensku u egzilu".

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes