Председник општине Чајетина потписао Споразум за климу и енергију

predsОпштина Чајетина уз подршку Регионалне развојне агенције Златибор учествује на пројекту “Climate Action Zlatibor” који има за циљ успостављање институционалног оквира за јачање капацитета Златиборске области у процесима енергетске транзиције и прилагођавања климатским променама.


Споразум градоначелника за климу и енергију је иницијатива Европске уније покренута 2008.године. Иницијатива укључује локалне и регионалне владе које се добровољно обавезују на повећање енергетске ефикасности и употребу обновљивих извора енергије у свом подручју. Покретањем и повезивањем локалних и регионалних управа које имају заједничке циљеве у складу са европским енергетским и климатским циљевима, споразм је постао јединствена иницијатива која је препозната у европским институцијама. Локалне валсти су у могућности да утичу на промене у понашању грађана и баве се климатским и енергетским изазовима кроз усклађивање јавних и приватних интереса  и интеграцију одрживог развоја енергије у циљеве локалног развоја.
Овај споразум се потписује као део групе Злаиборске области коју чине Град Ужице и општине Нова Варош, Чајетина, Прибој, Пријепоље, Ариље, Косјерић, Пожега и Бајина Башта. Потписивањем Споразума градоначелника за климу и енергију започет је процес у којем се Општина Чајетина обавезује да ће смањити емисију CО2 И других гасова на територији општине за најмање 40% до 2030.године И спроводити активности на ефикасној употреби енергије И већом употребом обновљивих извора енергије, што ће довести до повећања отпорности прилагођавања последицама климатских промена.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes