Otpad u Srbiji

Štampa

 mala djubreSvetskim okeanima i morima plutaju kese veličine Nemačke, a samo u Evropi godišnje kroz ruke građana prođe 350 miliona plastičnih vreća.

Od toga, Srbija se na godišnjem nivou “zatrpa” sa čak devet miliona vrećica za jednokratnu upotrebu. Naša zemlja je 2012. godine usvojila Pravilnik o upotrebi biorazgradivih plastičnih kesa, i od tada država daje subvencije njihovim proizvođačima. Ipak, stručnjaci kažu da je kontrola kvaliteta ovih vrećica na niskom nivou, a da je dodatni problem to što veliki lanci prodavnica nisu u obavezi da ih, pod pretnjom sankcija, i koriste.

- Zvuči neverovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi - objašnjava Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Drugu stranu čine veliki lanci prodavnica u Srbiji, ali i bilo koja mala radnja u komšiluku. Iako je poslednje dve godine nekoliko velikih radnji počelo kupcima da daje biorazgradive kese (na njima stoji takva oznaka), niko od njih nema zakonsku obavezu da to radi.

- Pored građana, moramo da informišemo i velike firme o značaju eko-kesa i motivišemo ih da ih upotrebljavaju - dodaje Radović. - To je veoma teško bez sankcija ili ekonomske računice.