Uslužni centar opštinske uprave Opštine Ivanjica bogatiji je za još jedan šalter(VIDEO)

Sequence 01.00 03 20 20.Still072Kao i u većini opština u Srbiji, ekonomski razvoj opštine Ivanjica bio je vezan za osnivanje velikih privrednih sistema koji su bili pokretači celokupnog razvoja i zapošljavali najveći broj radnika.

Proces tranzicije i privatizacije je izazvao velike poremećaje polne, starosne i obrazovne strukture nezaposlenih - na lokalnom tržištu rada dolazi do naglog porasta broja nezaposlenih lica kojima je radni odnos prestao usled stečaja, socijalnih programa i likvidacije predzeća u kojima su bili zaposleni, pri tome je naročito izraženo naglo povećanje nestručnih lica, lica starijih od 45-50 godina, zastarelih zanimanja i obrazovnih kvalifikacija.
Nakon raspada nekada velih društvenih preduzeća krenulo se sa pokretanjem sopstvenog biznisa, naročito u oblasti drvne i tekstilne industrije - finalizacija prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća.Od 2002. godine i započinjanja procesa tranzicije i restruktuiranja privrede, većina preduzeća je danas privatizovana.Na kraju 2015. god. na evidenciji nezaposlenih lica bilo je 4448 lica, od toga 2318 žena. Zaključno sa 31.12.2020. ukupan broj nezaposlenih lica je 2.967 , što je u poslednjih deset godina najmanji broj evidentiranih lica.Broj privrednih društava u našoj opštini se poslednjih godina kretao u smeru blagog uvećanja, pa je 2017. godine bilo 6 novoosnovanih, a 21 brisanih/ugašenih, u 2018. godini je brisano/ugašeno 23 privredna društva, a otvoreno 18. U 2019. godini novoosnovanih je registrovano 65, a ugašeno 34. Ukupan broj aktivnih privrednih društava u 2019. godini je 484.Što se preduzetnika tiče, evidentan je povećan broj novootvorenih, pa je 2017. godine bilo novoosnovanih 216, a brisanih/ugašenih 106. U 2018. godini je povećan broj novootvorenih i to čak za 133 u odnosu na 2017. Godinu, odnosno registrovano je 349 preduzetnika. Taj trend je nastavljen i u 2019. godini, pa je novootvorenih preduzetenika bilo 303.Ukupan broj aktivnih preduzetnika na teritoriji opštine Ivanjica je 1837. Najviše preduzetnika ima u sledećim sektorima: trgovina na veliko imalo, prerađivačka delatnost, saobraćaj, skladištenje i veze, usluge smeštaja i hrane, poljoprivreda. Veliki broj preduzetnika su žene preduzetnice.Uslužni centar opštinske uprave Opštine Ivanjica bogatiji je za još jedan šalter. Reč je o šalteru za privatno preduzetništvo na kojem će preduzetnici  dobiti sve odgovore na pitanja koja su im od značaja. Opština Ivanjica potpisala je ugovor o saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Ivanjica je među prvih deset opština koja je obuhvaćena projektom dobijanja šaltera preduzetništva, a Branislava Simanić direktorka sektora za preduzetništvo dosadašnju saradnju ivanjičke opšštine i PKS je ocenila kao uspešnu.Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica se nada da će preduzetnicima sada već sve biti lakše.Ana Lapčević direktorka RPK Srbije kaže da u mnogo čemu će sada posao biti olakšan svima.Zoran Radovanović director firme Floriva DOO iz Radaljeva ističe da je ovo za privatna preduzeća jako značajno.Vreme će pokazati koliko će ovaj salter za preduzetnike olakšati rad svima. U svakom slučaju iz lokalne samouprave će dati sve od sebe da rad bude kvalitetniji.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • BAKOVIC
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

MALAC GENIJALAC

Malac Genijalac Baner 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes