Обележено 145. година Јаворског рата!(VIDEO)

Štampa

 RAD4714На историјској планини Јвор 12.јула  обележено је  145. годинa од почетка Српско-турског рата којим је вазална кнежевина Србија извојевала независност и ослободила се отоманске власти.

 RAD4381     Поводом тога, владика милешевски, Атанасије са свештенством служио је литургију у цркви спомен костурници на Јавору а након тога положени су венци на Калипољу и споменик мајору Михаилу Илићу. RAD4192

    

      У Јаворском рату  страшна је и за српску војску трагична, била  Калипољска битка  у којој је на Ивањдан давне 1876 погинуло преко 7 000 војника а још више рањено. Јаворски рат се мора памтити и обележавати због 20.000 војника  у њему погинулих и због његове историјске улоге.

    Венце на спомен обележја положили су :

     У наставку је одржан 14. Сабор српске омладине из матице и расејања уз богат културно-уметнички програм где су учествовали фолклори из Хрватске, Републике Српске, Ивањице, Нове Вароши и Новог Пазара, певачке групе, инструменталисти и глумачки пар из Београда који је казивао Витезовићев текст о мајору Илићу.

     Присутне је поздравио и манифестацију отворио, заменик председника општине Ивањица, Ненад Главинић.

    Организатори обележавања Јаворског рата су: Општине Ивањица и  Нова Варош,  и ХО „Стара Рашка“ из Београда уз активно учешће Војске Србије, под покровитељством председника државе, Александра Вучића.