Milionska prevara poljoprivrednika u opštini Ivanjica (VIDEO)

Marica trezor

Jutros od 4 sata, više stotine građana Ivanjice čeka u redu ispred Uprave za trezor kako bi dobili potvrde koje su potrebne kako bi se poljoprivredno gazdinstvo prijavilo za nadaoknadu štete na malinjacima i kupinjacima, nastalu tokom prošlogodišnjih vremenskih nepogoda, koju je odobrila Vlada Republike Srebije u vidu mineralnog đubriva i sadnog materijala.

 Asocijacija „Malinari Srbije“ ostavila je poljoprivrednicima rok od 3 radna dana da se prikupi potrebna dokumentacija i gazdinstva prijave za odštetu što je izazvalo potpuni haos koji je danas (u ponedeljak) eskalirao.

Ispred Uprave za trezor u Ivanjici, policija pokušava da uspostavi red, jer su stotine građane nestrpljive u redovima koji su se stvorili od petka 9. marta kada je prijava gazdinstava zvanično počela.

Pored svega došlo je do incidenata, prilikom čega su reagovali službenici ivanjičke policijske stanice.Iz mase se čuje negodovanje, povici,psovke, zvižduci...

Ono što poljoprivrednike zbunjuje i ljuti, jeste činjenica da se podela pomoći u vidu repromaterijala, vrši preko Asocijacije “Malinari Srbije”, a ne preko opštine Ivanjica, što je ranije bila praksa i to da advokatu moraju platiti naknadu od 400,00 dinara za popunjavanje prijave gazdinstva - kažu vidno iznervirani građani koji čekaju u redovima.

Guyva Advokat

 Ako se u obzir uzme da Ivanjica ima 12.000 prijavljenih poljoprivrednih  gazdinstava,  koja će platiti pomenutu naknadu od 400 dinara, računica je jasna, 4.800.000 dinara je cifra koje će se naplatiti od poljoprivrednika. Ostaje pitanje, čija je zarada ova milionska cifra. Sporno je to i koliko će se sve ovo isplatiti poljoprivrednicima koji do Ivanjice, u najvećem broju slučajeva, moraju doći iz udaljenih krajeva i za put izdvojiti određeni novac, odreći se dnevnice koju bi tog dana eventualno zaradili da čitav dan nisu proveli  čekajući u redovima i na to platiti 400 dinara advokatu za popunjavanje prijave gazdinstva.

Podsećamo da je predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“, Dobrivoje Radović rekao da je Asocijacija dala predlog Vladi Srbije i resornom ministarstvu, da se u opštinama u kojima je izvršena procena štete na malinjacima i kupinjacima, u ovom slučaju to su opštine Ivanjica, Arilje i Kosjerić, pomoć podeli u količinama od 900 kg po hektatu, dubinskog đubriva i 500 kg prihrane po hertaru, što ne znači da će ovaj predlog sigurno biti usvojen, pa su tačne količine koje će se podeliti poljoprivrednicima nepoznate.

Po pitanju haosa koji je ovom prilikom nastao, niko od nadležnih iz opštinske uprave Opštine Ivanjica za sada se nije oglašavao niti na bilo koji način reagovao.

U ovoj situaciji nisu ipak izostale anegdote, pa tako, kada je štampač u Upravi za trezor prestao da radi,rulja od više od stotinu građana odbila je da propusti servisera Media Shop-a, dok im nije objašnjeno da će svi ostati bez potvrda ako mu ne omaoguće prolaz.


www.youtube.comPin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PREMIER

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes