Za sredu u Kraljevu najavljen protest opozicije

Štampa

8136

„Aktuelna lokalna vlast u Kraljevu smatra da je budžet njihov i da sredstva mogu da dele po sopstvenom nahođenju, a da istovremeno nema rezultata njihovog rada“, smatraju u najvećem delu kraljevačke opozicije i zahtevaju smene

Na današnjoj, zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici najvećeg dela kraljevačke opozicije najavili su da će tražiti smenu gradonačelnika Kraljeva i članova Gradskog veća, predsednika Gradskog odbora SNS i načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, kao i poništenje odluke o raspodeli sredstava za medije u Kraljevu. U ime svih govorio je Ivan Matović, predsednik  udruženja Starosedeoci Kraljeva i okoline, napomenuvši da iza ideje protesta stoje članovi 13 opozicionih stranaka (Srpski pokret „Dveri“, Demokratska stranke, Demokratska stranka Srbije, Udruženje Starosedeoci Kraljeva i okoline, Pokret za Kraljevo, Srpska sloga, Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Nova Srbija, Dosta je bilo, Zdrava Srbija i udruženje „Otpisani 2014.) a da protest ima podršku nezadovoljnih radnika bivših giganata, udruženja građana, sportskih klubova, medija i svih ostalih nezadovoljnih građana.

Aktuelna lokalna vlast nema rezultate, a samo tokom poslednjih par meseci imali smo prilike da vidimo kako se raspolaže novcem svih građana. Česta smo tema državnih medija i društvenih mreža na kojima se Kraljevo pominje sa podsmehom, smatramo takođe da je raspodela sredstava udruženjima građana i sportskim klubovima urađena po partijskoj osnovi i rodbinskim vezama, a kap koja je prelila čašu je raspodela medijima – pojasnio je Matović, nazvavši raspodelu sredstava iz gradskog budžeta za sufinansiranje projekata od javnog značaja „pokušajem gašenja televizija koje su dozvolile da se kod njih čuje i neko drzgačije mišljenje“. Predstavnici opozicije danas su istakli da neće dozvoliti da im se zabrani sloboda govora zbog čega su za sredu 16. maj u 19 časova najavili zajednički protest na Trgu srpskih ratnika.

Posle toga donećemo odluku da li će protest biti svakog dana ili jednom nedeljno, jer ne želimo da potonemo u medijski mrak u kojem građani Kraljeva neće imati priliku da saznaju da u Kraljevu postoji i neko  drugi osim Srpske napredne stranke – poručio je Matović.

U Kraljevu, dodali su danas prisutni predstavnici kraljevačke opozicije, 70.000 ljudi nije glasalo za Srpsku naprednu stranku zbog čega, kako su poručili, ti građani imaju pravo da čuju i za neke druge političke opcije.

Protest je, kako su najavili prijavljen za sredu, kao i za četvrtak 17. i petak 18. maj, a organizatori čekaju odgovor Policjske uprave Kraljevo.

Na društvenim mrežama su, kako su naveli, objavili pravila ponašanja učesnika protesta, a imaju organizovanu i redarsku službu.

Od incidenata se unapred ograđujemo, nećemo ometati ni saobraćaj, jer neće biti šetnje gradskim ulicama, samo želimo da kao građani svoje neslaganje sa radom aktuelene lokalne vlasti izrazimo na miran naćin i da se tako i raziđemo na kraju protesta – poručio je Ivan Matović.
View on YouTube

Portal Krug