Raspad zdravstva u Čačku,odlazi 40 sestara iz bolnice

radojevic 4

Prvi čovek Grupe građana za Čačak dr Aleksandar Radojević danas je na konferenciji za novinare govorio o stanju u čačanskom zdravstvu, primeni novog zakona o transfuziologiji, ali i o sve većem odlasku lekara i medicinskih sestara iz čačanske bolnice i Doma zdravlja.

 

Prema podacima dr Radojevića, uskoro će čačanska bolnica ostati bez 18 medicinskih sestara  koje odlaze u Nemačku nakon naučenog jezika, dok će u septembru to učiniti njih 25, što je poslednje upozorenje gradskim i republičkim vlastima da nešto učine.

-Imamo organizovane škole za učenje stranih jezika za najkvalifikovanije ljude iz oblasti zdravstva. Medicinske sestre odlaze u grupama, jedna je već blizu odlaska a druga je spremna i veća je od ove prve. Prvu grupu koju čini 18 sestara odlazi uskoro, a druga ima preko 25 prijavljenih, tako da je to još jedan znak za alarm gradskoj i državnoj vlasti. Sestre imaju veliko radno iskustvo, i u bolnici i u praktičnim službama i u domovima zdravlja, i dobile su mogućnost  od nemačke vlade da ovde uče nemački i ponudu da rade u kliničkim centrima, da će imati daleko veću platu, unapred znaju svoja radna vesta, ne traže ni nostrifikaciju diploma što je do sada bila praksa. Sami su snimili stanje  da se radi o kvalitetnim kadrovima, uče ih nemački i vode sa sobom, naveo je dr Radojević.

Radojević je upozorio da čačanska bolnica ima ogroman odliv lekara i da se oseća deficit skoro svih specijalista zbog čega se redukuju dežurstva. Posebno je upozorio da do posla uglavnom dolaze lekari preko vladajuće stranke, zbog čega su se događali nemili događaji, o kojima nije želeo ovoga trenutka da govori, dok sa druge strane oni najbolji odlaze ili su dugo na birou.

– Ubrzano ostajemo bez najiskusnijih kadrova, da ne pominjem neke nemile događaje koji se već događaju u bolnici u Čačku zbog neiskustva ili partijskog zapošljavanja. Nažalost, takvih događaja je bilo više i ne bih o tome govorio. Sa druge strane, kolege koje imaju visok prosek na studijama u Beogradu godinama ne mogu da dođu do posla. Čak su te koleginice i kolege odradile i deo staža u bolnici, deo pripravničkog staža, dokazali se izvanredno i pored tog proseka koji su doneli, i uprkos svemu nisu dobili stalni posao, a na mesta na kojima su radili posao su dobili neki drugi po nekim drugim kriterijumima, uglavnom stranačkim i partijskim. Imamo situaciju da se pravi mesto za članove Upravnog odbora Bolnice gde je jedan član već dobio posao na rehabiltaciji, a drugi je bio na putu da dobije posao, pa je u poslednjem trenutku direktor poništio konkurs bez odgovora zašto, ispričao je dr Radojević.

Radojević je upozorio i da se primena novog  Zakona o transfuzilogiji pokazala kao veoma loša, pozivajući menadžment bolnice da predstavi podatke o broju davalaca i prikupljenih jedinica krvi. Iz njegovih pitanja može se zaključiti i da je u pojedinim situacijama nedostajalo krvi.  

-Koliko su boca krvi prikupili po novom sistemu? Koliko je to manje na osnovu donedavnog načina prikupljanja krvi u bolnici u Službi transfuzije? Koliko se ljudi odazvalo da da krv u Domu kulture u određeno vreme utorkom? Da li su dobrovoljni davaoci krvi zadovoljni svojim tretmanom i načinom na koji se uzima najdragocenija tečnost? Da li dobrovoljni davaoci imaju problema sa poslodavcima kod kojih su zaposleni i od kojih moraju da traže izlaznicu da bi bili dobrovoljni davaoci samo utorkom od 10 do 16 časova? Kolike su bile potrebe u Opštoj bolnici Čačak? Koliko su bile planirane potrebe bolnice i koliko su one ispoštovane od banke krvi u Beogradu? Da li je bilo dovoljno krvi za sve intervencije u bolnici? Koliko je to u procentima od onoga što je bilo do sada? Da li je nekome krv nedostajala ili je ne daj Bože stigla prekasno? Koliko su za sve ovo vreme ostvareni finasijski efekti? Kakva je sudbina transfuziloga čačanske bolnice i opreme? Da li će lekari iz te službe imati šta da rade? Da li se rukovodstvo bolnice obazire na primedbe skoro svih kolega  koje su na ovu temu iskazane?  Imate situaciju da svi u bolnici misle da je ovo loša mera, a posle smene načelnika transfuzije u Užicu niko o tome ne sme javno da kaže ni reč. Mi već o tome imamo egzaktne podatke, ja ih imam, ali ću sačekati da oni kao odgovorni izađu prvi pred građane sa podacima. Nadam se da će biti verodostojni kako stoji u stvarnosti i da će to biti dovoljan argument da od Ministarstva zdravlja zatraže da se zakon povuče i da se transfuzija vrati na ono staro, i da služba transfuzije radi u punom kapacitetu, smatra dr Radojević.

Podsetimo, pre nekoliko nedelja najavljena je smena direktora Bolnice dr Rada Miloševića, ali je tu smenu, kako se nezvanično moglo čuti, zaustavio gradonačelnik Milun Todorović, koji je na jednoj lokalnoj televiziji pohvalio njegov rad.

Ozonpres

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PREMIER

 

Premier baner IR

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes