За слободу медија нису довољни само закони

Han Skoplje

Европски комесар за проширење Јоханес Хан позвао је да се медијима на Западном Балкану помогне конкретном финансијском подршком и поручио да за слободу медија и заштиту новинара нису довољни само закони, већ и ефикасно и независно судство које ће омогућити да се ти закони спроводе.

 

Стратегија ЕУ за Западни Балкан створила је нову динамику у европској перспективи региона и процес проширења је “добио нови позитиван замах” али то, нажалост, није случај и на плану слободе медија, констатовао је Хан, отварајући у Скопљу дводневну конференцију “ЕУ-Западни Балкан: Дани медија” заједно са македонским премијером Зораном Заевом и представником ОЕБС-а за слободу медија Арлемом Дезиром, пренео је РСЕ.

Хан је оценио да медији могу много да допринесу и помирењу на подручју Западног Балкана, супротстављањем поједностављеним стереотипима и поларизацијама.

Говорећи о економском положају медија, Хан је указао на потребу да се медијима на Западном Балкану помогне конкрентом финансијком подршком. 

 Јасно је да треба да уложимо више рада, мисли и конкретне финансије подршке у стварање нових и одрживих пословних модела и охрабривање иновативних медијских стартапова – рекао је Хан. 

У уводном обраћању на скупу, на којем учествује око 300 представника медија и организација цивилног друштва, представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир рекао је да је насиље над новинарима глобално гледано у порасту, а да су посебно угрожени новинари на Западном Балкану. 

– Морамо осигурати да су новинари сигурни и морамо их заштитити. То је наш приоритет. Нажалост, недостаје политичке воље да се заштите медији – оценио је Дезир истакавши као један од посљедњих примера премлаћивање новинара Владимира Ковачевића у Бањалуци. 

Македонски премијер Зоран Заев сматра да “лажне вести иду на то да подстичу сукобе” 

– А у нашем регионалном контексту лажне вести иду на поткопавање европеизације – рекао је Заев и додао да је он заговорник саморегулације медија, односно да новинари сами постављају своје стандарде. 

Злоупотреба слободе говора пласирањем лажних информација, упозорио је премијер Македоније, лоше утиче на све земље региона.

 Извор: ФоНет  Фото: N1

Pin It

Komentari  

0 # lično pravo 20-09-2018 08:45
Јоханес Хан - За слободу медија и заштиту новинара нису довољни само закони, већ и ефикасно и независно судство које ће омогућити да се ти закони спроводе.
Ово мало проширити - За слободу живљења без самоућуткивања пред неправдом и бахатошћу моћних олигарха нису довољни само закони, већ и ефикасно и независно судство које ће омогућити да се ти закони спроводе. Кад би се то неким чудом десило народ би стекао поверење у објективно и функционално правосуђе и осетио право и правду.
Наши олигарси знају, а Ханс не зна, да је страх најбољи савезник владарима. Јер ово је овде Балкан.
Ханс 'види', док ми забијамо главу у песак.
Тако једноставно а толико не оствариво
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PREMIER

 

Premier baner IR

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes