Бајка на oбронцима Голије

Monah

 Као да је реч о бајци, али прича је стварна. Далеко од сурове цивилизације, под окриљем божијег благослова живи једини монах, и то у друштву припитомљеног гаврана,сокола и некада вучице Алфе. Папагај Ара често је део ове чудне али веселе дружине која потврђује да љубав спаја и неспојиво. Ко је до сада вука или гаврана сврставао у дивље животиње необичне ћуди, разувериће га прича јеромонаха Амвросија.


На 32. километру од Ивањице, у живописном селу Ковиље где је природа нетакнута, сачувана у изворној лепоти која путнике намернике остави без даха, налази се манастир Светих архангела Михаила и Гаврила. Манастир је два века чекао свог монаха. И он је дошао. Да ли вера и љубав чине чуда или је реч о случајности, али монах Амвросије припитомио је вука и гаврана, кога учи да говори. Свакодневно друштво му прави и соко који најрадије време проводи на монаховом рамену, а прикључи се и папагај Ара како би дружина била комплетна.
Љубимац оца Амвросија је и сури орао.
41869870 2008293059232698 2880301765591302144 nУ зору, још у само свитање, када га позовем, он се јави кликтањем и долети однекуд изнад шуме – прича млади калуђер. – Кад слети, дам му да једе, помазим га и он опет одлети. Али, Алфа је била нешто посебно. Сви су ту, без окова, кавеза, жице и ограде. Живе на слободи која их је везала јаче од било каквих стега.
То је материјални доказ да постоји нешто јако што ти даје снагу и може да ти дуне ветар у крила, да живиш слободно - каже монах.
Увек насмејан и добро расположен, јеромонах Амвросије разбија устаљену слику повучених, тихих и неретко намрштених монаха који комуницирају искључиво путем молитви и монашких обреда. Амвросије је другачији. Дружи се са животињама. Људи кажу да животиња може да осети све оно што човек не може. Кажу и да животиње неће прићи човеку који има лоше мисли. Овом монаху шестомесечна вучица јела из руке.
“Вучицу сам одгајао од самог рођења. Имала је можда петнаестак дана када су ми је неки људи донели. Тек је прогледала. И ја сам је хранио. На свака четири сата. Брисао и чистио за њом. Дао сам јој име Алфа.
Јела је на цуцлу млеко. Борила се за живот и постала велика. Чим се мало опоравила и одрасла, пустио сам је на слободу. Нисам могао да издржим размишљајући како је овде можда спутана. И јако сам био тужан, уверен да се неће вратити. Али она је била у шуми, уживала, трчала и опет дошла мени. Од тада је ту, са мном била увек ме је пратила у стопу “- прича монах Амвросије.
Међутим, прича о пријатељству и слободи није трајала дуго, јер је вучица одведена са Голије у азил. Према причама које су потом уследиле, вучица је након неког времена угинула од болести која је уследила након уједа зараженог крпеља.
Иако прича није имала срећан крај, лепо је подсетити се на овај пример безусловног пријатељства и поверења између човека и животиње. 

42157380 2008293029232701 1002172838326566912 n 1
Ретко говори о животу пре Бога, каже да је волео музику, а сада овде ужива у сопственом миру, благостању и лепоти. Воли животиње, али и оне њега. И гавран је припитомљен али слободан. С времена на време „оде на турнеју”, али се увек врати.
“Баш када помислим да нас је напустио и да се неће вратити, он долети. Слети ми на руку и мирује. Уживам да га посматрам “-каже монах.
Иако је у овој парохији мештана све мање због велике миграције становништва у градске средине, лепота манастира из 12. века је неоспорна.
Изграђен је у стени поред реке. Манастирски комплекс чине две цркве. Прва је посвећена светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, а друга светом Николи. Црква посвећена светим архангелима смештена је у пећинском делу стене. Први пут се помиње 1606. године у Крушевачком поменику. Рашки митрополит Гаврило обновио је манастир 1644. године и остао у њему све до избора за патријарха. Тада је изграђена црква Светог Николе, која је већих димензија од цркве посвећене светим архангелима.
Манастир је имао изузетан значај као културни и духовни центар овог краја. Овде је отворена једна од најстаријих школа у Србији, године 1867. Постојала је и школа за будуће свештенике. Од 1813. године манастир је вршио активну функцију редовне парохијске цркве.

Извор:Фб Слава христу

Pin It

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PREMIER

 

Premier baner IR

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes