,

Gimnazijalci iz Ivanjice u pobedničkom timu „Poslovni izazov“

Ideja o otvaranju prostora u kome bi bio obezbeđen prostor za čitanje i učenje a služili bi se napici od ginka koji poboljšavaju koncentraciju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Čačku.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 26 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to iz: Arilja, Bajine Bašte, Čačka, Čajetine, Gornjeg Milanovca, Guče, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Mionice, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Raške, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći mladim ljudima da održe pažnju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, Srednje škole u Krupnju, Ekonomske škole u Čačku, Gimnazije u Ivanjici i Ekonomske škole u Užicu.

Većina studenata danas odlazi u kafiće ili se snebiva po drugim javnim mestima da bi nesmetano učila. Nesnađeni u takvoj situaciji vrlo često bivaju izbačeni iz kafića. Upravo je to bio motiv za osnivanje našeg hub-a”, objašnjavaju Ana, Dejan, Kristijan, Adelisa i Elena – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Carmeuse i Univerziteta Metropolitan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo