Vodenica u Ivanjici blago materijalne srpske kulture (VIDEO)

Vodenica IR

U knjizi “Vodenica božija i đavolja” slikar Milutin Dedić je između ostalog napisao   da je, slikajući vodenice i pišući o njima, želeo da odgovori na pitanje šta je to što je čovek stvorio da mu služi, a da nije ugrozilo njegovu životnu okolinu.

 To je vodenica, smatra Dedić, koja predstavlja gotovo savršen izum. Građena je od drveta i kamena, koristi vodu kao energiju i mogla bi da egzistira još 2000 godina, ako bi čovek imao pravilan odnos prema njoj.

Jedna takva nalazi se u naselju Lučka reka u Ivanjici, na svega tri kilometra od centra grada, a da mnogi i ne znaju za nju.

Vlasnik ovog zdanja starog oko II veka je domaćinstvo Milana Nešovanovića, koji živi u naselju Luča reka. Nešovanović kaže da je vodenicu nasledio od svojih pradedova i dedova, a neki njeni delovi do danas su ostali u autentičnom izgledu, kakovom je izdrađena pre oko 200 godina. Iz tog perioda datiraju delovi vodenice izdrađeni od prirodnih, kvalitetnih materijala – kamena i drveta, odnosno brvna koja su u to vreme ručno cepana. Ono što je najvažnije da je vodenica i danas u upotrebi pa Neškovići i njihove komšije koriste razne vrste brašna samlevene u njoj.

Stara vodenica potočara neretko je predmet interesovanja turista koji se slučajno zateknu na ovom mestu, odakle rado ponesu brašno, a Milan kaže da to nikada ne naplaćuje.
View on YouTube

 Vodenice su u Srbiji nekada bile sastavni deo pejzaža i seoske arhitekture. Većina njih se nalaze u autentičnom, prirodnom ambijentu, pored potoka, manjih reka, gotovo uvek okružene veoma lepom bujnom prirodom. U vodenicama se mlelo žito i dobijalo brašno za hleb, koji je bio glavni artikal i hrana za narod. Osim proizvodne namene, vodenice se bile značajna mesta, gde su se sastajali meštani, radi važnih dogovora i donošenja isto tako važnih odluka. Kao takve one su imale širi društveni značaj. O tome svedoči popis vodenica i obradivog zemljišta u Srbiji iz 1867. godine kada je zabeleženo čak 7125 vodenica. Interesantno je, da je najviše vodenica bilo u užičkom kraju, više od 1000, dok je najmanje sagrađeno u okolini Jagodine.

Najveći razlog za propadanje vodenica je sve češće napuštanje sela, nakon Drugog svetskog rata, kao i uvođenje savremenog načina života kod seljana, koji su sve više kupovali gotov hleb u pekarama, pa im nisu bile potrebne velike zalihe brašna.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

DUO NENI

DUO NENI 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes