Izbori u Srbiji neće biti u martu 2020.

Štampa

maja gojkovic n1 screenshotDogovorili smo se da izbori ne budu u martu, već da se predsedniku Srbije ostavi da u okviru onoga što mu Ustav i zakon dozvoljavaju odluči da oni budu održani u krajnjem roku, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

– Moja ocena je da smo posle niza razgovora u ove tri runde uspeli da u kratkom vremenu usvojimo, ili smo u fazi usvajanja zaključaka koje smo dogovorili – kazala je Gojković.

Ona je na konferencije za medije, posle današnjih međustranačkih razgovora o poboljšanju izbornih uslova, rekla da su stigli predlozi za Nadzorni odbor Skupštine Srbije koji će biti razmotreni na sledećoj sednici, dodavši da je birački spisak transparentan i da su usvojene i izmene zakona koje se odnose na funkcionersku kampanju.

Gojković je istakla i da je dogovoreno da se izaberu članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i to po formatu „tri plus dva“, zbog različitog načina izbora članova.

Gojković nije novinarima mogla da kaže kada je poslednji rok za odražavanje izbora, navodeći da je to ustavna nadležnost predsednika Republike.

Prema važećem zakonu, izbori bi mogli da se održe najkasnije 3. maja.

Nema uslova za fer izbore u Srbiji

Kada bi izbori u Srbiji bili održani u nedelju, nema uslova da oni budu fer i pošteni, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, ali je izrazila zadovoljstvo što su danas uvojene mere i rokovi do kada ta situacija treba da se promeni.

Fajon je, posle treće runde dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, rekla da je posebno zadovoljna što je postignut dogovor da se izabere pet novih imena u REM do kraja godine, da će posebna pažnja biti posvećena uslovima za slobodu medija i da je u dijalogu bilo reči i o preporukama za nacionalne televizije.

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn izjavio je da u dijalogu nije postignuto „sve za svakoga“, ali je postignuto dosta i izrazio nadu da će oni koji najavljuju bojkot razmisliti još jednom, uz napomenu bi im on bio zahvalan da promene odluku.  

Izvor: Epicentar press / FoNet, N1