За доступније тржиште и задовољније купце - "Добро са Златибора"

dobrosazlЖиг гаранције "Добро са Златибора" је регистрован у марту 2020. године са циљем бољег пласмана локалних производа који имају своју аутентичност и традицију, креативност и иновацију.  Ово би била интегрисана промоција производа и услуга златиборског краја, за коју се залаже локална самоуправа општине Чајетина, ТО Златибор и ПД "Златиборски еко-аграр". 

У жељи да олакшају пласман производа и прошире тржиште златиборским произвођачима традиционалних производа,Општина Чајетина је преко ПД "Златиборски еко-аграр" прошле године регистровала Жиг гаранције "Добро са Златибора" . На жалост, пандемија је успорила процес контактирања и  пријављивања произвођача,  па је он продужен до 10. маја текуће године.

Жиг "Добро са Златибора" је нешто што ће тек да донесе добро произвођачима са територије општине Чајетина. Ми смо ту тему више пута помињали, верујемо са разлогом, а сад имамо додатни мотив који ћу накнадно образложити. Још једном укратко о Жигу: то је гаранција квалитета која подразумева да под једним кровом окупи произвођаче са нашег подручја, оних који се на традиционалан начин баве производњом традиционалних производа нашега краја. То су произвођачи меса, млека, лековитог биља, воћа, поврћа, рукотворина од вуне... Имамо сертификациону кућу која ће радити контролу и на чије ће предлоге  наша радна тела, која смо установили, прихватати људе који испуне стандарде за "Добро са Златибора". Овим путем позиван све произвођаче који се препознају и који мисле да могу да буду конкурентни, да се јаве у "Еко аграр" како лично, тако и путем телефона, да би били предмет сарадње", рекао је Марко Марић, директор ПД "Златиборски еко-аграр".
Сертификациона кућа је ОЦС из Суботице, а у Комисији "Еко аграра" су представници удружења произвођача сувомеснатих производа, млека, воћа и поврћа, ракије, меда, као и одевних предмета од вуне. Циљ је да производи који носе ознаку "Добро са Златибора" задовољавају прописане захтеве којима се осигурава специфичан ниво квалитета локалних производа. Тако обележени производи морају бити из општине Чајетина, настали од сировина с тог подручја, док сировина за сувомеснате производе може бити са територије целе Србије, с тим што ће живо благо морати бити најмање шест месеци на пашњацима Златибора пре припреме за обраду. Обележени производи морају задовољавати законске одредбе о сигурности и безбедности хране, заштити животне средине и заштити потрошача . Самим тим произвођачи могу очекивати и адекватну цену.
"Ми ћемо, како локална самоуправа  тако и "Еко аграр", да учинимо све да тржиште буде доступније и да ти производи буду скупљи на тржишту. Требало би да у текућој години направимо и продајни објекат у центру Златибора за наше производе "Добро са Златибора", нагласио је Марић.
Жиг гаранције "Добро са Златибора" се може доделити само оним произвођачима који уредно воде евиденције о набавци сировина, производњи и продаји производа, и онима који услуге пружају и продају у складу са важећим прописима. Иде се и на то да  Жиг гаранције могу добити и смештајни капацитети, односно сеоска туристичка домаћинства, као и ресторани који  испуњавају законске услове и прописе у вези с категоризацијом. Власник жига гаранције "Добро са Златибора" и носилац права Жига гаранције је Привредно друштво за развој пољопривреде "Златиборски Еко Аграр" из Чајетине.

Мирјана Ранковић Луковић

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 Jun

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • Media Shop
  • image
  • image
  • image
  • image

VRATIMO ZAGRLJAJ

Vratimo zagrljaj web baner 302x172

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes