Пехари за најизворније певање припали Ивањичанкама и Пријепољцима!

Prilike 2021   У Приликама је 17.августа одржан 18.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2021“.

 fisp 2021 defileОсамнаести Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 45 певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и култу ролошки идентитет Србије.

     За титулу најбољих такмичило се 18 женских и 27 мушких група. Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: др Мирјана Закић, редовни професор на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду, др Сања Ранковић ванредни професор  на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду и магистар Здравко Ранисављевић. Чланови жирија у школи у Приликама  одржали су и предавање учесницима манифестације, на тему, „Српско традиционално певање и његова улога у очувању културног идентитета“, а учесници фестивала могли су погледати и изложбу народних ношњи.fisp 2021 domaćini

     По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Беле раде“ из Ивањице са песмом „Ој облаче немој на копаче“, а у мушкој „Јабука“ из Пријепоља са песмом „Дођи мала ливадом и ладом “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Распеване домаћице “ из Прилика, док у мушкој конкуренцији друго место припада  певачкој групи „Хоћевина“ из Пљеваља. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Банији“ из Београда а у мушкој „Дучаловцима“ из Дучаловића.

     У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Јакљанке“ из Бајине Баште и  мушкој групи „Оморика“ из Ивањице.

     Најбољи женски солиста је Мила Коларевић из групе „Бреза“ из Ивањице а мушки, Бошко Јанковић из групе „Српски Божур“ из Рибашевине.

     По оцени вођа група, најбоља женска група је „Звуци Кадињаче“ из Бајине Баште а мушка „Српска шајкача“ из Пухова.

     Најстарији учесник фестивала је Коса Николић која има 85 година из групе Јакљанке  а најмлађа је Лана Купрешанин са 13 година из групе „Етна“ из Апатина.  Специјалне дипломе за очување традиције и изворног певања припале су групи „Ђердан“ из Ивањице, групи „Дрина“ из Нове Пазове и групи „Етна“ из Апатина

     Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала  и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних  посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

     У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио председник општине Ивањица, Момчило Митровић. У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике, Радишу Урошевића и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.

     Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и         Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260

MATIS

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • BAKOVIC
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

MALAC GENIJALAC

Malac Genijalac Baner 1

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes