Od malinara do milionera: Pojedini malinari ove godine zaradili toliko da su hteli da kupe avion

Štampa

maline foto shutterstock 4 221924 1Sezona malina već prolazi, a proizvođači kažu da je prinos ove godine bio manji, ali da je cena bila dosta veća, te su zadovoljni zaradom.

Obični poljoprivrednici preko noći postali su milioneri. Milija Poledica, iz ariljskog sela Divljaka ove sezone zaposlio je preko 60 radnika za branje malina, a dnevno je zarađivao oko 1,5 miliona dinara poslednih meseci.

„Čekali smo da konačno dođe jedna dobra sezona i dočekali. Prethodnih godina smo se prebrojavali, koliko i da li nam je ostajalo zarade, a sada nakon berbe, možemo reći da je ovo jedna od najboljih godina za srpsku malinu. Nadamo se da će ovakvo stanje potrajati i da će sledeća godina biti bar slična ovoj. Pred nama su velika ulaganja, jer šta god neko mislio, ni nama nove pare ne padaju sa neba već ih „krvavo“ zarađujemo. Potražnja za crvenim zlatom bila je velika zbog nestašice kod glavnih konkurenata, a cena po kilogramu kretala se u proseku oko 400 dinara, negde čak i preko, što je istorijski maksimum“, govorio Milija.

Poljoprivrednici se polako opuštaju, pa žele da malo troše zarađeni novac. Jedan proizvođač malina iznenadio je sve željom da kupi avion.

“ Želeo je na taj način da pomogne svima i odjednom poprska ili zalije sve maline. Ipak, odustao je od te namere“, kažu meštani ariljskog sela.

Izvor: telegraf.rs