НЕ ОДУСТАЈЕМО

241370514 999561567524331 7585529374134463206 nКада сам први пут био овде на протесту, имао сам црну косу и црну браду. Био сам млад. Отад су прошле године и деценије. Можда је дошло време да паметни заћуте, али су се будале превише разгаламиле. Зато смо опет овде! Јер и даље држимо реч! Реч је и даље у нашим рукама наше најјаче оружје.

Данас сам, као што видите, потпуно сед. Овде сам оседео. Оседели сте ме ви од којих нас деле ова врата и зидови. Али, ја и моје колеге које су данас овде, а и они који нису дошли и у чије име данас говоримо, не одустајемо! Ево, опет вам се обраћамо, вама који сте представници народа, дакле и наши представници , које смо изабрали јер сте нам обећали да ћете решити наше проблеме. А проблеми се само нагомилавају и расту. Ви нас не слушате и не чујете. Не чујете нас јер сте иза тих врата брзо створили своје позиције и лагодан живот, а ми остали са ове стране мучећи муку овоземаљску и надајући се да ће нас неко од вас чути. А требало би да нас чујете. Нас, наставнике, посебно.

Требало би нама да будете захвални што сте ту где јесте. Ваљда смо вас ми нечему учили и, надам се, научили. Јесте ли то заборавили? Сетите се ко вас је научио прва слова. Неко од нас овде, господо. Прве песме о љубави и животу. Опет неко одавде. Причали смо вам о дивним местима овоземаљским на којима ми никада нисмо били, нисмо могли да одемо. Сада ви уживате у њиховој лепоти, ми не. Зато, послушајте, биће боље и нама и вама. Ово о чему говоримо знамо боље, али ви о томе одлучујете. А резултати ваших одлука су ово што се сада дешава. Ми нисмо задовољни вашим одлукама, плановима, решењима и законима.

Чак и онда када дођемо до неког договора, када схватите да смо у праву, када обећате и потпишете да ћете испунити договорено, ви нас и онда обманете. Не испуните то. Значи ли за вас нешто РЕЧ? Значи ли потпис министра? Обећање и потпис премијера? Председника? Не значи. Сви које сам набројао изиграли су наше договоре. Зато желимо да данас сви чују, знају и схвате зашто су наставници овде. Одувек смо смо имали и јасне циљеве и предлоге и планове и решења. Не желимо да било ко манипулише, ни са које стране, оним што тражимо, што радимо и за шта се залаже УСПРС. Ни колеге, ни власт.

Давно је била 2015. година. Много тога је тада потписано. А шта сте испунили? Ништа, господо! Мењале су се и околности и услови и закони. А ми и даље ту где јесмо. Знамо и зашто је тако. А тако је, јер људи који су водили наше министарство годинама уназад нису дорасли том послу. Често ни стручни ни упућени, као сада. И оно добрих препорука које добију од међународних институција, а добијају их и посебно од нас, они упропасте. Унесу увек дозу својих креативних идеја (а они су јако креативни) и то упуте школским управама. Ако у ШУ и виде да нешто није у реду, а обично ништа није, урођени страх од надређених спречава их да дају било какву примедбу. За сваки случај додају и нешто своје, запрже и забибере ту клин чорбу и то пошаљу школама. Наше службе, педагози, психолози, и посебно директори, на то гледају као на Свето писмо. Спроводи, рекли су, наредили су, хитно... Људи, станите, то не ваља ништа, дајте да размотримо... Не вреди…

Тако то функционише код нас. Министар треба да слуша нас, наше захтеве и предлоге ако мисли да буде како треба. Од министра просвете и његове речи и става треба сви у Влади да стрепе. Али, он стрепи од свих. Његово деловање треба да произилази из наших захтева. Али, он ставове и нема. Требало је, да је среће, да он данас буде овде, са нама и међу нама. То би био прави министар. Али, он није прави. Није јер има везе са просветом колико и правник са пољопривредом. А решење је једноставно. Дођите и узмите из ове масе било кога од нас и ето решења. Биће бољи и стручнији од сваког кога сте имали. Посебно од овог садашњег.

Читамо ових дана како је министер изузетно поносан због својих успеха. Један од тих успеха је, замислите, то што школска годинаа почиње часовима који ће трајати 45 минута! Министре, часови су одувек толико трајали. Од тога смо одступили тек са вашим претходником. Ако се то и дешавало раније накратко, опет је то због неког министра, није због нас. Министар је поносан и тиме што ће школска година почети химном „Боже правде.” Министре, знате ли Ви откад ми ту химну певамо и слушамо у школама?

Шта је, министре, са ПКУ-ом? Шта је са платним разредима? Шта је са ИОП-ом? Са топлим оброцима? Са нашим платама које су и даље испод републичког просека? Са нашим достојанством које системски и систематски убијате? Шта ћете са хиљадама тужби које смо поднели јер сте нам закидали и од ово мало наше муке? До чега нас је довела ковид ситуација због ваше несмотрености и неодговорности?

Предлагасмо ли смањење броја ученика у одељењима што би умногоме решило проблеме у које смо запали? Нисте нас послушали. А онда вам је ситуација сама то наметнула. То је наш следећи захтев од кога нећемо одустати. Јер, ми не одустајемо и не опраштамо! Тражимо да испуњавате оно што сте обећали и потписали. То је ваша дужност и обавеза. Ако не можете, ако вам не дозвољавају, онда идите. Шта радите ту!?!

Ви оцену и даље добијате од нас. За сада имате чисту јединицу. И после толико времена ми немамо јасну ситуацију и јасна упутства у измењеним околностима које намеће ковид ситуација. То смо до сада решавали ми, с тешком муком. Ви нисте. Нема разговора, нема договора, нема сарадње. До када мислите тако? Пут којим идете није прави. Размислите!

Драге колеге, све што могу да нам пожелим је то да више никада не будемо имали овакве поводе за окупљање овде. Али, ако буде морало…

Милош Мрдак, наставник српског језика и књижевности

Pin It
Komentari  
+1 # Oglodana Srbija 24-09-2021 15:56
O kriminalnoj privatizaciji koja je u potpunosti uništila srpsku privredu. Prvo što pomislimo je, kako su samo mogli tako nešto da učine? Za razliku od drugih država i oni, kao i njihova deca i unuci, valjda planiraju da žive u ovoj zemlji koja će decenijama trpeti rezultate ove ekonomske kataklizme.Pročitah pre neki dan izjavu profesora Zeca kako je najbolniji problem vlade velika nezaposlenost u Srbiji. Ne mogu a da ne prokomentarišem ovu izjavu pitanjem, šta je uzrok ovog stvarno strašnog problema i ko je za njega odgovoran? Privatizacijom bivših državnih preduzeća rezultat je potpuna destrukcija srpske privrede i gubitak stotina hiljada radnih mesta?Ko je kriv što smo od industrijske zemlje, na pragu razvijenih ekonomija, postali zemlja trećeg sveta.Jedino važno je isplatiti penzije i plate u javnom sektoru i strpljivo čekati sledeće izbore? To što će teško zaduženi novac buduće generacije decenijama otplaćivati nikoga ne interesuje zato stalno i nepovratno propadamo.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # dana 23-09-2021 11:46
Svaka čast, Miloše!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+5 # Razočarani 23-09-2021 09:19
Gospodine, vi iz prosvete i oni iz zdravstva, većinom su bili u Demokratskoj stranci. Vi ste najviše kumovali ovoj katastrofi.
Pozitivno je što ste se lično Vi obratili narodu. Jevanđelje priznaje pokajanje i lično Vama se prašta.Najveća greška je što su petog oktobra čitava jedna srpska plejada tehnokrata, od instituta do kombinata izgubila posao i nikad više nisu kročili u privredne subjekte. Ostali su samo politikanti, pravnici i ekonomisti. Sad je jasna kao na dlanu. Ideja tehnokratske revolicije je sahranjena. A nama su ostali prodavci magle na grbači seljaka, seljači biznsmeni, malina i drva.Više nema tehologa inženjera da pokrenu proizvodnju. Ovde nema ni jednog stručnjaka da napravi idejni prijekat proizvodne inovacije, da taj proizvod ima kvalitet i konkurentnu vrednost na svetskom tržištu.Ivanjica je nekada, u staroj Jugi. bila peta opština po BDP a danas je dolina gladnih.
Otvoriti kancelarijau za inovativne ideje je spas !!!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # Takodje razočaran 23-09-2021 19:25
Mislim da problem sa uništenim firmama treba gledati još nekoliko godina unazad. Gde su mogli da izvoze Javor i Tepihara za vreme sankcija, bombardovanja? Javor je bio pretežno izvozno orijentisan. Gomilali su se dugovi, trošile rezerve i krediti za plate i te firme su pojele same sebe. U tom periodu su vladali isti ovi koji nam ne silaze sa ekrana svaki dan. Za vreme ove vlasti je još mnogo jakih firmi likvidirano. Vidite li šta rade od Telekoma? Pogledajte šta su danas Poljska, Češka, Mađarska a svi su bili iza nas. Dok su se oni razvijali mi smo podržavali iste ove obmanjivače a za to vreme je svako ko je mogao bežao odavde, obično oni sa najvećim obrazovanjem i znanjem. Mnogo njih je pokušavalo da se vrati ovde ali ogromna većina je odlazila razočarana kada vidi gde je došla i ko se ovde pita za bitne stvari.
Mislim da smo sami krivi za sve ovo a i dalje idemo istim putem, mimo svog normalnog sveta.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # slažem se 24-09-2021 13:34
Pravo pitane je, zašto posle 5 oktobra nije izvršena LUSTRACIA?Posle toga bi sve bilo jasnije. Imali bi čistu ekonomsku sliku stanja firmi u Srbiji. Verijem da znate ako ste pratili privatizaciju da su većina firmi sistematski čerupane iako su imale tržište. Jel Jože Meciger predlagao Srbiji isti model koji je on sproveo u Sloveniji?I spasao sve ono što se spasiti moglo. Predlagao nam je VAUČERSKU privatizaciju uz dokapitalizaciju firmi koje su mogle da opstanu.Danas u Ivanjici ne postoji ni jedna ozbiljnija proizvodna firma izuzev proletera koja posluje na realnim osnovama. Poenta kometara je da snaga jenog društva je zasnovano na realnim ekonomskim principima proizvonje novih dobara. Kod nas je obrnuto u javnom sktoru rastu plate brže nego u privredi što je pogubno za društvo. Prvo mi trošimo više nego što proizvodimo. Taj višak se nadoknađuje stranim kreditima. Ovde nema nikakvog pomaka u razvoju Ivanjice. Brine i to da vlada Srbije na to na obraća pažnju. Zato zaostajemo.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 D

MATIS

Razrešenja bez objašnjenja

video 1

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • BAKOVIC
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes