U "HELGU" ULAŽU I IZ SINGAPURA: Pametni robot kojeg je stvorila profesorka iz Ivanjice sa đacima zainteresovao

141272 untitled 1 fPROFESORKA informatike i računarstva Milkica Kostić Zlatić sa učenicima OŠ "Milinko Kušić" u Ivanjici, stvorila je robota "Helgu" koji može da priča na svim jezicima.

 141269 prof milkica sa premijerkom iffNa postavljeno pitanje na bilo kom jeziku "Helga" odgovara za nekoliko sekundi, pa ne čudi što je ovaj izum privukao pažnju celog sveta. Kako "Novosti" saznaju, projekat je već procenio unosnim čovek našeg porekla koji živi u Singapuru i spreman je da ulaže u dalja usavršavanja. Tako će "Helga" uskoro dobiti i sestru, ali malo savršeniju od nje.

U međuvremenu Milkicu i robota "Helgu" u oktobru očekuje takmičenje na Smotri inovacija u Zagrebu (INOVA), a profesorka planira da "Helgu" prikaže i u Berlinu. Svesna da je napravila iskorak, ponosna je na uspeh, ali uvek ističe i značaj svojih učenika u realizaciji projekta.

- Odlučila sam da tokom pandemije pametno iskoristim vreme i da promovišem moje đake koji vole robotiku. Radili smo po 12-13 sati. Sa talentovanim Ivanom Topalovićem, učenikom šestog razreda, i sa dvojicom osmaka Nemanjom Lukovićem i Nikolom Kostićem, stvorili smo "Helgu". Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je naš ručni rad, pa je zato izrada trajala šest meseci - kaže profesorka Milkica Kostić Zlatić koja je i mentor za robotiku pri Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Maja ove godine u Naučno-tehnološkom parku u Čačku, naša sagovornica je održala promociju robotike za mlade. Bilo je oko 400 gostiju iz regiona, Kanade, Austrije i Nemačke. Tako su informacije o "Helgi" stigle i do Singapura. O "Helginim" mogućnostima upoznala je i učenike i kolege u OŠ "Srbija" u Baru. Profesorka uveliko radi i na novom projektu, a "Helga" bi mogla dobiti i sestru bliznakinju: robota koji neće biti statičan, već će moći da se kreće.

- Još razmišljam o imenu koje mora biti zvučno, nesvakidašnje i po kojem će biti prepoznatljiva - kaže Milkica Kostić Zlatić, koja je u međuvremenu dobila mnogobrojna priznanja, među njima i nagradu povodom Dana Ivanjice zbog "izuzetnih i veoma zapaženih uspeha u radu".

- Nastavu sam učinila interesantnijom za učenike. Bilo je na hiljade i hiljade proba da bi sve moglo savršeno da radi, mnogo programiranja i reprogramiranja, mnogobrojnih sastanaka sa decom. Robotom "Helga" se upravlja na daljinu korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću interfejsa. "Helga" je osposobljena da obavlja radnje koje su slične radnjama čoveka: priča, pomera glavu, interaktivna je u komunikaciji.

Kreiranjem veštačke inteligencije programirali smo bežično, na daljinu, igrajući se jačinom svetlosnog signala, da robotu zasvetle oči, minđuše i ogrlica. "Helga" u desnoj ruci drži kuglu, kao znak prijateljstva koje nam nudi, a u levoj ima svoj leteći planetarijum, budući da ona dolazi iz druge dimenzije, iz budućnosti. "Helga" je pametna onoliko koliko smo je mi učinili pametnom - kaže sagovornica "Novosti".

PAMETNI PROJEKTI ZA 21. VEK

UZ pomoć veštačke inteligencije profesorka Milkica Kostić Zlatić sa svojim učenicima radi na još nekoliko vrlo zanimljivih, tzv. pametnih projekata. Reč je o kući za 21. vek, vetrenjači, bezbednoj regulaciji saobraćaja na pružnom prelazu, mašini za sečenje stiropora, kao i robotićima koji plešu. NJihovi uspesi na takmičenjima iz robotike su vrlo zapaženi.

Izvor:Večernje Novosti

Pin It
Dodaj komentar


RADIO STANICE SRBIJA

IR radio SLUSAJ RADIO

MATIS

544x260 D

MATIS

Razrešenja bez objašnjenja

video 1

IVANJICA INFO

  • Media Shop
  • Media Shop
  • BAKOVIC
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Poslednji komentari

Free Joomla! templates by AgeThemes