,

OŠ ”Mićo Matović” Katići obeležila jubilej od 130 godina rada i postojanja škole

OŠ ”Mićo Matović” Katići obeležila je jubilej od 130 godina rada i postojanja škole. Posle svečane akademije koja je održana predstavljena je monogorafija škole koja opisuje periode sa kojima se škola suočavala. Zasvetleli su mladi glumci, učenici škole i oduševili sve prisutne, a bilo ih je prilično, programom koji su  pripremili sa svojim nastavnicima.  Pohvale prisutnih, s pravom, nisu izostale, a one su krunisane i nagradama tamo gde treba.

Uz prisustvo velikog broja gostiju, promovisana je monografija od preko 900 strana, kakvu škola i zaslužuje, pod nazivom koji je i u ovom naslovu – Svetionici znanja oko Mučnja. Kako reče njen autor, Svetomir Marković, zbog obimnosti materijala i zanimljive istorije, nastanka i razvoja škole, štampana je u dva toma, što je retkost. Škola ima brojne specifičnosti, a jedna od njih je ta da je iznedrila čak dva predsednika, po čemu je jedinstvena u Srbiji.

U njenim klupama su, što je još jedna zanimljivost, sedeli najveći partizan i najveći četnik u ovim krajevima – Petar Stambolić i Božo Javorac, a tu je i veliki broj poznatih i značajnih imena i događaja. O knjizi su govorili hroničari ovog kraja, profesor u penziji Delimir Stišović, zatim Milan Milošević, pesnik i publicista, autor knjige, Svetislav Marković, i Miloš Mrdak, kao domaćin škole.

Program je vodila Marija Vuković Đedović, koja je i lektor ove monografije. Nisu izostala ni priznanja bivšim nastavnicima za doprinos u radu škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Slušaj radio
Sport
Politika
Društvo