Portparolka Specijalnog suda: Ogromno interesovanje za suđenje liderima tzv. OVK 3. aprila

Portparolka Specijalnog suda za ratne zločine na KiM Anđela Grip izjavila je da vlada ogromno interesovanje za suđenje liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Hašimu Tačiju, Redžepu Selimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseliju, pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KiM sa sedištem u Hagu, koje počinje 3. aprila.

Anđela Grip je rekla Tanjugu da suđenje počinje u 9 sati uvodnom rečju tužilaštva, koje može da traje do pet sati.

Specijalni sud za OVK

„Očekuje se da će obrazlaganje optužnice da se protegne na ceo prvi dan, a možda delom i na utorak“, rekla je Grip.

Prema njenim rečima, nakon toga uvodne reči imaće žrtve, a zatim će uslediti uvodna reč advokata sve četvorice optuženih bivših lidera tzv. OVK.

„Tačijev tim imaće na raspolaganju tri sata, Veselijev – 45 minuta, Seljimijev – jedan sat, a Krasnićijev – oko sat i po“, istakla je ona.

Napomenula je da će suđenja počinjati u 9 sati i okvirno završavati do oko 14 sati.

Porparolka je istakla da za ovo suđenje vlada ogromno interesovanje mnogih medija i već je akreditovano preko 50 novinara, a najavljeni su brojni članovi familije i prijatelji optuženih, kao i druga publika, pa će sudnica biti prepuna.

Da podsetimo, tužilaštvo Specijalnog suda za zločine OVK objavilo je dopunjenu optužnicu protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK, Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od sto žrtava. Oznaka tajnosti je sa ovog dokumenta skinuta 27. februara.

Suđenje Tačiju i ostalima počinje 3. aprila.

Četvorica bivših lidera OVK nalaze se u pritvorskoj jedinici u Hagu od novembra 2020. godine, a sumnjiče se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo