,

Predlog minimalaca u narednoj godini 47.154 dinara

Sa 230 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biće 271 dinar
Minimalna cena rada biće povećana za 17,8 odsto, i u narednoj godini, umesto sadašnjih u proseku 40.020 dinara, iznosiće 47.154 dinara mesečno. To je juče, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, ponovio Siniša Mali, ministar finansija, pošto članovi saveta, odnosno sindikati, poslodavci i država nisu uspeli da se dogovore oko visine minimalne zarade za 2024. godinu.

– Odluka o iznosu minimalne cene rada u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog vlade jeste da se cena radnog sata od 1. januara 2024. poveća sa 230 dinara na 271 dinar i da minimalna zarada iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro – istakao je ministar finansija.
Država time, faktički, nije uslišila ranije zahteve sindikata da bi minimalnu zaradu trebalo najpre korigovati ovog septembra, pa potom i od 1. januara naredne godine, zbog sveukupne situacije u zemlji, izazvane rastom inflacije. Međutim, kao što je to i bilo očekivano, donela je odluku da dodatno rastereti poslodavce zbog, kako je ranije pojasnio ministar finansija, do sada procentualno najvećeg povećanja minimalne cene rada u istoriji.

To znači da će od 1. januara 2024. godine i neoporezivi deo dohotka biti povećan, sa 21.712 dinara na 25.000 dinara, potvrdio je Mali.

Iako nadležni tvrde da nema osnova za povećanje minimalca u toku ove godine, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost” ostali su pri istovetnom stavu, da je ovo povećanje neprihvatljivo i nedovoljno, posebno ako se zna da poslednje izmerenu minimalnu potrošačku korpu od 51.754 dinara minimalac ne može da pokrije. Zato su i predlagali da se povećanje minimalne zarade podeli u dva koraka, ovog septembra za deset odsto, a u januaru 2024. za još 20 odsto, ali je Ministarstvo finansija na prethodna dva sastanka odbilo i da razgovara o povećanju koje bi važilo u ovoj godini.
Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), podsetio je da je ministar finansija na sednici SES-a rekao da su „opravdani” parametri na osnovu kojih je Ministarstvo finansija uradilo analizu o povećanju minimalca.

– I naši zahtevi jesu realni, jer je majska potrošačka korpa koštala gotovo 52.000 dinara, a troškovi minimalne potrošačke korpe znatno će porasti do januara sledeće godine – kazao je Milić.

Predstavnici poslodavaca imali su određene primedbe na predlog vlade u vezi s povećanjem neoporezivog dela dohotka, ali su na kraju pristali na ponudu države.

– Za jedan deo privrednika dodatno rasterećenje poslodavca od strane države neće značiti mnogo, jer takvi privrednici neće moći da podignu svoje cene usluga niti će time moći da povećaju svoj promet. To povećanje neoporezivog dela zarada nije im dakle dovoljno da u celosti kompenzuju povećanje minimalne, a samim tim i ostalih zarada – objasnio je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Inače, ministar finansija je pre nekoliko dana čak rekao da minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu ni u kakvoj vezi. Ipak, podsećanja radi, vrednost minimalne potrošačke korpe, namenjene tročlanom domaćinstvu, predviđa oko 280 dinara dnevno za hranu po osobi. Na minimalcu u Srbiji živi oko 300.000 građana.

Politika

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo