,

Turistički bum u Ivanjici: Vaučeri privlače rekordan broj posetilaca(VIDEO)

 Protekle nedelje su za Ivanjicu bile izuzetno dinamične kako leti, tako i zimi, sa turističkim brojkama koje su nadmašile sva očekivanja. Zahvaljujući programu vaučera, ugostitelji su ostvarili izvanredne rezultate, privlačeći rekordan broj posetilaca u ovaj grad na Moravici. Direktor Turističke organizacije Ivanjica, Janko Grbić, ističe da su protekli dani bili izuzetno zanimljivi za turiste, a praznici su sigurno opravdali sva očekivanja.

Jedna od ključnih tema u razvoju turizma u Ivanjici je kategorizacija smeštajnih kapaciteta. Grbić je naglasio važnost ovog procesa, podsećajući vlasnike smeštaja da je kategorizacija obavezna, s obzirom na visoke novčane kazne koje se mogu izreći za nepoštovanje propisa. Kazne za pravna lica iznose do 800,000 dinara, dok za fizička lica iznose do 150,000 dinara.

„Januar je pokazao značajan porast tražnje za smeštajem u Ivanjici, posebno za vreme praznika, što je rezultiralo popunjenim kapacitetima širom grada“, dodaje Grbić. „Ove godine, imamo rast broja smeštajnih objekata koji se prijavljuju za kategorizaciju, što će znatno proširiti turističku ponudu grada. Aktivnosti na terenu su intenzivne, a kolege iz Turističke organizacije svakodnevno obilaze nove objekte radi kategorizacije.“

Prema podacima iz Turističke organizacije, postoji značajan broj izdavaoca smeštaja koji nisu prošli proces kategorizacije. Međutim, Grbić ističe da turistička inspekcija aktivno radi na podsticanju vlasnika da se prijave za kategorizaciju, pružajući im informacije i podršku. „Naš cilj nije kažnjavanje, već regulisanje ove oblasti kako bismo obezbedili kvalitetan smeštaj za naše posetioce“, naglašava Grbić. „Ipak, apelujemo na vlasnike smeštaja da se pridržavaju propisa, jer će nepoštovanje istih dovesti do primene odgovarajućih sankcija.“

Uz sve napore koji se čine kako bi se unapredio turizam u Ivanjici, očekuje se da će ova godina doneti još veći procvat ovog atraktivnog turističkog odredišta na jugozapadu Srbije.

 

Jedan odgovor

 1. Žašto građani nisu aktivniji u građanskom aktivizmu?
  Uticaj građana na život lokalne zajednice može se ostvariti ako se ispune tri važna preduslova: 1) ukoliko postoji primenjiv i realan zakonski okvir; on danas postpji.
  To je zakon o neposrednom učešću građana u upravljanju lokalnom zajednicom.
  2) ukoliko postoji politička volja da se taj okvir primenjuje, e na žalost kod građana se ne vidi ta politička volja
  3) ukoliko postoji svest i spremnost građana da iskoriste svoja prava i utiču na dešavanja u lokalnoj zajednici.
  Bez aktivnog, informisanog i solidarnog građanina nema ni intenzivnijeg korišćenja prava na neposredno učešće u odlučivanju u lokalnoj zajednici.
  Da li i na koji način organizacije civilnog društva mogu biti te koje građanima daju priliku i mogućnost da utiču na rešavanje problema u zajednici u kojoj žive?
  Organizacije civilnog društva pružaju građanima šansu da svoje ideje direktno ponude široj javnosti i one će biti realizovana ako je od koristi široj zajednici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo