,

„8. mart – Dan žena: Sećanje na borbu i slavlje ravnopravnosti“(VIDEO)

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena, dan posvećen borbi za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. Ovaj datum ustanovljen je u znak sećanja na hrabre demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine, kao i na njujorški marš više od 15.000 žena koje su iste godine zahtevale kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1977. godine rezolucijom je proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira, što je značajan korak u globalnom priznanju značaja borbe za ženska prava.

U Srbiji, prva proslava Dana žena održana je 1914. godine, a tradicija obeležavanja ovog dana i dalje traje. Danas se širom zemlje održavaju različite manifestacije, a jedno od najuočljivijih obeležavanja svakako je šarenilo na ulicama, posebno u gradovima poput Ivanjice, gde se glavna ulica pretvara u pravu cvetnu oazu. Cveće se prodaje na svakom koraku, a cene aranžmana variraju u zavisnosti od vrste i veličine.

Pored cveća, posebno se ističu ručni radovi, koji nose posebnu vrednost. Sa puno ljubavi i kreativnosti, ručno izrađeni pokloni postaju simbol pažnje i poštovanja prema ženama koje volimo i cenimo.

Danas slavimo ne samo dostignuća žena u prošlosti, već i njihovu nepresušnu snagu i doprinos današnjem društvu. Srećan Dan žena svima koji ga slave!

Један одговор

  1. Podrška građanima i građankama u traženju većeg stepena odgovornosti nosilaca javnih funkcija glavni je cilj projekta koji BCBP sprovodi sa partnerima.Aktivni građanin je stub demokratije. Osnaživanje i podrška građankama i građanima za aktivnije učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou je cilj projekta „Građani imaju moć“. Aktivizam građana je neophodan i nužan element svakog demokratskog društva, on je jedan od stubova demokratske infrastrukture, a njegova najvažnija uloga svakako je borba za zaštitu javnog interesa od čega korist ima celo društvo Pored toga, želimo da pružimo podršku građanskim inicijativama, aktivistima i novinarima u zahtevima za veći stepen odgovornosti nosilaca javnih funkcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo