,

Bezbednost u školama kao ključan faktor za zdravlje društva(VIDEO)

– Danas, na Međunarodni dan porodice, akcenat je stavljen na značaj zdrave porodice kao temelja zdravog društva. Porodični psihoterapeut Ivana Muškinja naglašava da porodica, kada je zdrava, pruža sigurnost, snagu, ljubav, podršku, razumevanje i pažnju. „Bez zdrave porodice nema zdravog društva,“ ističe Muškinja, podsećajući na prošlogodišnje tragedije koje su opomena da se suštinski moramo više i bolje baviti decom i porodicom.

U međuvremenu, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavili su obustavu rada u svim školama u četvrtak, 16. maja, zbog ugrožene bezbednosti na radu. Sindikat je saopštio da nasilje nad zaposlenima u obrazovnim ustanovama ne jenjava, a prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci je samo vrh ledenog brega.

„Naša profesija je pretrpela mnogo rana,“ kaže nastavnik Miloš Mrdak iz Unije sindikata prosvetnih radnika. „Sutra je zakazan protest i obustava rada, a neposredan povod je prebijanje našeg kolege u Bačkoj Palanci. Ovo nije prvi incident; imali smo slučajeve nasilja u školama širom Srbije, od Ribnikara do Beograda. Sutra ne tražimo povećanje plata niti smanjenje administracije, već branimo goli život. Huligani, nažalost često učenici, napadaju naše kolege,“ dodaje Mrdak.

Ovaj protest ističe potrebu za sveobuhvatnim rešenjem problema nasilja u školama i sigurnosti nastavnika, što je ključno za očuvanje zdravlja društva i porodice. Prosvetni radnici traže konkretne mere kako bi se obezbedila sigurnost u obrazovnim ustanovama, što je neophodno za kvalitetno obrazovanje i dobrobit svih članova društva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo