,

Gastroenterolozi otkrili što se događa kada pijemo kavu na prazan želudac

BILO da nemamo vremena ili jednostavno nismo tipovi osoba koji redovito doručkuju, uobičajeno je piti kavu na prazan želudac – za koju smo vjerojatno čuli da je loša za naša crijeva.

Međutim, dobra vijest je da ispijanje kave na prazan želudac samo po sebi nije loše za nas, a naš se želudac obično može prilagoditi kako bi se zaštitio. No, to može uzrokovati određenu nelagodu.

“Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt. Ovo se piće ocrnjuje zbog kofeina koji sadrži i zato što je sada dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima”, kaže gastroenterologinja dr. Sunana Sohi za HuffPost.

Kofein povećava kiselost u želucu

Dr. Sohi objašnjava da kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima, primjerice dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja, koja se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šalici kave uz neku hranu.

Gastroenterologinja dr. Supriya Rao navodi: “Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline.” Iako ovaj spoj pomaže u pokretanju procesa probave, također povećava kiselost u želucu. Osim toga, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti u crijevima.

“Kava ima pH vrijednost od otprilike pet, dok naša želučana kiselina ima pH od otprilike dva, što želučanu kiselinu čini još kiselijom”, pojašnjava dr. Rao. Kao rezultat toga, naš bi želudac trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave.

Previsoka kiselost nije nužno problem

Međutim, sve ovisi o pacijentu, kaže dr. Sohi. “Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline. Dakle, ako se osjećate naduto ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, vjerojatno znači da imate problema s tim”, rekla je.

Dr. Rao se slaže: “Nije nužno da je previsoka kiselost problem, jer želudac to može podnijeti i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti. Više se radi o tome da vaš jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno, ali možete se osjećati neugodno.”

Ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu. Ako spadate u drugu skupinu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od ovog napitka s kofeinom, pokušajte ga piti uz nešto hrane.

Izvor: Index

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo