,

Грађани ће добијати смс упозорења на невреме и олује

По узору на поједине европске државе, ускоро и код нас систем за упозоравање од јаког невремена

Грађани ће убудуће о поплавама, бујицама, олујама и земљотресима бити обавештавани путем СМС порука. У сарадњи са МУП-ом, Министарство информисања и телекомуникација уводи систем за упозоравање од невремена којим ће обавештавати грађане на тачно одређеном географском положају о ризичним временским условима, а према процени Сектора за ванредне ситуације.

Како би се макар и делимично предупредиле разорне последице суперћелијске олује, земљотреса или поплава, грађани ће непосредно пре самог невремена, путем СМС-а, бити упозорени на временске неприлике.

Садржаће сасвим кратке, прецизне информације о подручју где се очекује, времену када се очекује и самој врсти појаве – да ли је то олујно-грмљавинска непогода или нешто од других метеоролошки дефинисаних опасности. Након тога и линк где се могу наћи детаљи, савети, упозорења како се могу грађани понашати. Дакле, кратко, јасно, брзо, прецизно и то је основна идеја овог система – каже Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ-а.

Систем ће по начину алармирања бити сличан систему “Пронађи ме”, напомињу у Министарству информисања и телекомуникација.

За разлику од Амбер алерта, додају, пружаоци медијских услуга неће имати обавезу да понављају хитне информације, већ да прилагоде извештавање.

„Ми смо још тада схватили да тај систем може да нам послужи за шире информисање јавности за разне друге ситуације посебно када су у питању олује, поплаве, разне врсте непогода које МУП процени да су битне за информисање јавности. Тада је заправо покренута идеја да се тај систем развија и надограђује додатним функционалностима“, каже Катарина Томашевић в.д. помоћник министра за електронске комуникације.

Упозорења ћемо добијати већ крајем године

Пројекат је подељен у две фазе, од којих је прва близу краја, те се успостава система очекује најкасније до краја године.

„Ми треба да омогућимо с једне стране да путем тог софтвера комуницирају сви учесници у том систему ванредних ситуација, и МУП, РХМЗ, Србијаводе и са друге стране да направимо комуникацију ка грађанима. Тако да је тај пројекат при крају и очекујемо ускоро“, каже Томашевић.

Циљ надоградње већ постојећег система је превенција, закључује Михајловић.

„Идеја није да се овим путем обавештава о текућој прогнози, о уобичајеним појавама, него само оне које су заиста опасне и које захтевају акцију, предузимање одређене мере од стране грађана како би се заштитили од онога што је опасно време“, каже Михајловић.

За 2025. годину планирано је да се додатно успостави још један канал за хитно упозоравање јавности путем ЦБС система, а који ће имати и звучну подршку и успети да покрије и стране држављане који су се затекли на нашој територији погођеној ванредном ситуацијом.

 

Извор: Мондо

 

Један одговор

  1. Odgovorni, da narede da se zatrpa onaj rov, gde je optički kabl oštećen a koji je prekinut pre 20 dana, a prestavljen pre sedam-osam. Jer je sinoć jedan građanin neoprezno prolazio, zagledao i opučio se u tu nezatrpanu jamu. Sreća je bila da se nije mnogo povredio. O tome se priča po gradu. Zato građani mole da se ona rupa što pre zatrpa. Lokacija je kod „žičanog mosta“ odnosno kod prodavnice OAZA na početku ulice KEJ – BRAĆE DAMJANOVIĆ .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo