,

Mlekara „Naša Zlatka“ osvojila nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane na festivalu hrane i vina u Beogradu

Mlekara „Naša Zlatka“ sa Zlatibora osvojila je danas nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane na festivalu hrane i vina u Beogradu ( Food and Wine Festival).

Mlekara se nalazi u selu Kriva Reka na Zlatiboru i osnovana je pre pet godina u okviru privrednog društva za razvoj poljoprivrede u Opštini Čajetina „Eko agrar“.

Mlekara dnevno prerađuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provođača iz udaljenih naselja, a sarađuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava.

„Cilj je da se očuva tradicionalna proizvodnja sira i kajamaka jer su sir i kajmak jako zastupljeni na Zlatiboru. Nemoguće je doći na Zlatibor a ne probati ove proizvode. U mlekari se proizvodi samo sir i kajmak po tradicionalnoj recepturi, jedini konzervans je so“, izjavila je rukovodilac mlekare Rumenka Lučić za agenciju Beta.

Mlekara je ponela i žig „Dobro sa Zlatibora“ koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, a nosilac je poljoprivredno društvo za razvoj poljoprivrede zlatiborski „Eko agrar“.

„Žig imaju pravo, pored proizvođača hrane, da ponesu i tradicionalni predmeti, kategorisana seoska i turistička domaćinstva i restorani. Cilj je da sirovina bude sa Zlatibora. Potrošačima se žigom garantuje poreklo i kvalitet tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja“, rekla je Lučić.

U vezi sa nestašicom mleka u Srbiji, Lučić je rekla da to nije uticalo na mlekaru „Zlatka“ jer ona sarađuje sa manjim proizvođačima i naglasila da je „kvalitet proizvoda bitniji od količine“.

„Malim proizvođačima mleka smo pružili podršku pre pet godina. Oni su zadovoljni, a pratimo i cenu i prilagođavamo je, tako da za sada nemamo problema“, rekla je Lučić.

Mlekara proizvodi mladi kajmak, beli sir i sir sa dodacima vlašca i ljute tucane paprike, a proizvodi se mogu naći samo na Zlatiboru i distribuiraju se restoranima i hotelima na toj planini.

Foto:ilustracija

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo