,

Cene hrane obaraju sve rekorde zbog ruskog đubriva

Evropa ne zavisi samo od ruskog gasa, već i od đubriva. Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva, uključujući amonijak, sirovinu za azotna đubriva, zatim hranjive materije poput fosfora i kalijuma. Promene u njihovom izvozu i cenama imaju uticaja na ceo svet, prenosi SEEbiz pozivajući se na Radio-televiziju Slovenije.

Cene đubriva rastu poslednje dve godine, a nakon izbijanja rata Moskva je usvojila izvozne kvote đubriva koje je produžila do maja ove godine. Sada manje izvozi u Evropu, a više u zemlje poput Indije, Turske i Vijetnama.

Budući da su cene prirodnog gasa, neophodnog za proizvodnju đubriva, naglo porasle, mnoge fabrike širom Evrope obustavile su proizvodnju, što dodatno učvršćuje monopolističku ulogu Rusije.

Moskva je u prvih deset meseci prošle godine povećala prihode od izvoza za 70 odsto, na 16 milijardi dolara, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija (UN).

Ruska hrana i đubriva su, inače, izuzeti iz zapadnih sankcija protiv Moskve, kako bi se osigurala prehrambena sigurnost u svetu. Kako je izjavio glavni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres), cene đubriva dosegle su 250 procenata svog nivoa pre pandemije korona virusa.

Ukrajinski poljoprivrednici takođe imaju visoke ulazne troškove. Prema rečima analitičarke Agencije za poljoprivredu i hranu Monike Toth (Monika Toth) zabrinuti su zbog mogućnosti kupovine kvalitetnog sjemena i đubriva za novu žetvu, zbog čega će se one verovatno smanjiti u narednoj sezoni.

Sve više je u prvom planu pitanje da li su dani jeftine hrane prošli, ali je izvesno da se i hrana može koristiti kao oružje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

IVANJICA POTREBAN RADNIK

Kompaniji „Matis- Mebl“u Ivanjici potreban ŠEF PROIZVODNJE U SEKTORU TAPACIRANJA NAMEŠTAJA. Uslovi za prijavu: viša ili visoka stručna sprema tehničkog usmerenja Poznavanje rada na računaru Radno

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo