,

Najmračnije poglavlje ljudske civilizacije – ne sme da se zaboravi

Polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu, izložbama i predavanjima i Srbija obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Samo u Aušvicu, koji je oslobođen na današnji dan, ubijeno je više od milion ljudi.

Porodica Montiljo iz Sarajeva, zahvaljujući Gavri Perkušiću, dočekala je kraj rata. Hanika Gašić Montiljo i njen brat, postarali su se da za sve što je učinio, makar posthumno dobije – medalju pravdenika u Jad Vašemu.

„Spasavao nas je kad god su nas vodili u sabirni centar u Sarajevu. Uspeli smo i zahvaljući komšiluku koji je bio muslimanski, oni su nas štitili kad god bi došli ovi što Jevreje skupljaju. Oni bi rekli ‘nema njih, već ste ih pokupili’ i tako smo dočekali da prođe to nesretno vreme rata“, priča Hanika.

Gotovo osam decenija od kraja Drugog svetskog rata upozorenja na jačanje antisemitizma.

Ambasador Izreala u Srbiji Jahel Vilan kaže da mnogi poriču Holokaust ili iskrivljuju činjenice o Holokaustu.

„Izuzetno je važno da se svi sećamo toga i obrazujemo mlađe generacije jer je to najmračnije poglavlje ljudske civilizacije. Moramo pre svega da odamo počast žrtvama, ali je još važnije da budemo potpuno sigurni da više niko u svetu ne pomisli da ponovi takve užase“, naveo je ambasador Vilan.

Falsifikovanje istorije jednako je opasno kao i zaborav na koji nisu imuni ni građani Srbije. Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže da se to vidi po našem odnosu prema vojinim memorijalima i mestima stradanja.

„Dominiraju stereotipi umesto znanja, zato Muzej žrtava genocida insistira na tom jačanju zajednice znanja, koju će činiti odgovorni, samosvesni pojedinci koji su svesni da su potomci žrtava rata, ne samo fizički, lični, već i identitetski, duhovni, nacionalni. Da zbog toga imamo obavezu da pamtimo, a da bismo pamtili moramo da znamo“, rekao je Ristić.

Nepojmljivi zločini nacističkog, ali i ustaškog režima

Na godišnjicu oslobođenja Aušvica, Dan sećanja na Holokaust Srbija obeležava na mestu nekadašnjeg logora Staro sajmište.

ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na tom mestu je rekao da brutalni zločin nad Jevrejima predstavlja najveći poraz čovečanstva u čitavoj njegovoj istoriji.

„Teško je shvatiti da je više od šest miliona nedužnih ljudi izgubilo živote samo zato što su pripadali drugom narodu. Nepojmljivi zločini koje je nacistički režim izvršio nad Jevrejima u logorima smrti Trećeg rajha nisu bili usamljeni. Danas glasno govorimo i o zločinima koje je počinio i ustaški režim nad preko 700.000 žrtava srpske, ali i jevrejske nacionalnosti“, naveo je Selaković.

Procenjuje se da je do kraja Drugog svetskog rata ubijeno ili stradalo oko 90 odsto jevrejske populacije na teritoriji okupirane Srbije. U logorima širom nekadašnje Jugoslavije ubijani su Jevreji, Srbi, Romi, ideološki protivnici, antifašisti.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo