Gusta šuma, planina, dubok sneg – kako izgleda obuka vojnih specijalaca na Kopaoniku

U toku je konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije. Ekipa RTS-a iz emisije „Dozvolite“ posetila je jednu od tih jedinica. 72. brigada za specijalne operacije je na zimskoj obuci na Kopaoniku.

Gusta šuma, mokar i dubok sneg čine se kao nesavladiva prepreka. Međutim, u skladu sa motom jedinice „Kada drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna 72. koja uvek može i sme“, pripadnici brigade za specijalne operacije vežbaju taktiku i izviđanje u zimskim uslovima. I hvatanje neprijateljskih vojnika. Zadatak je jasan.

Pripremio Goran Janićević

„U sklopu zimske obuke izvode se sadržaji iz taktičke i fizičke obuke. Kroz realizaciju sadržaja iz taktičke obuke uvežbavaju se diverzantske akcije i izviđanje na brdsko-planinskom zemljištu“, navodi oficir u 72. brigadi za specijalne operacije.

Osim kretanja po gustoj šumi, 72. brigada vežba napredne tehnike skijanja. Srbija je brdovito planinska zemlja i odbrana zemlje zahteva specijalce koji mogu da se kreću po takvoj teritoriji. I nogama i rukama.

„Danas ovde ovde uvežbavamo taktičke radnje i postupke diverzantske grupe, prilikom savlađivanja vertikalnih prepreka. Sve u cilju održavanja visokog nivoa osposobljenosti, za izvršavanje diverzantskih zadataka“, kaže pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Specijalci 72. brigade za razliku od sportista tokom planinarenja na sebi nose naoružanje i vojnu opremu. To za njih i nije problem, jer biti specijalac znači biti poseban.

Obuka od deset nedelja

„Da bi postao pripadnik brigade, morao sam prvo da završim selektivnu obuku u trajanju od 10 nedelja. Selektivna obuka je taj prvi korak ka svetu elitizma, to je jedan svojevrstan čin koji vas izdvaja iz prosečne populacije. Nakon selektivne završio sam osnovnu i naprednu specijalističku obuku, gde bih kao krunu izdvojio kurs veranja i kurs rečnih diverzanata“, navodi pripadnik 72. brigade za specijalne operacije

Maskirno zimsko odelo dobija svoju punu funkciju kod diverzantskih akcija. Kao što je napad na neprijateljsko vojno vozilo. I brzo izvlačenje. U ovoj vežbi naravno niko nije povređen, ali su svi ponešto naučili.

Najveću vrednost specijalnih jedinica Vojske Srbije čine dobro uvežbani ljudi. Međutim, važna je i savremena oprema. Deo opreme čini i multifunkcijska kamera „Džim“. Koristi se za izviđanje. Otkriva cilj veličine tenka na daljini od osam do deset kilometara ili figuru čoveka na četiri kilometra. Koristi se i za navođenje protivoklopne vatre, artiljerije i avijacije Vojske Srbije.

„Džim“ pokazuje termovizijsku sliku, odnosno toplotu ljudskog tela ili kamionskog motora. Obuka na terenu traje do duboko u noć. Mrak ne smeta specijalcima jer imaju naočare za noć. Ovo je samo deo obuke 72. brigade za specijalne operacije, koji očekuje mlade ljude koju prođu selekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo