Vučić: Neće biti kapitulacije ni predaje, nećemo se saglasiti po pitanju ulaska Prištine u UN

Aleksandar Vučić je izjavio za TV Hepi, povodom dijaloga o KiM u Briselu, da građani moraju da znaju da mu ne pada na pamet da potpisuje kapitulaciju i da ne postoji niko ko bolje od njega zna šta je evropski plan.

 

Ljudi u Srbiji, ukazuje, treba da znaju da niko iz državnog rukovodstva nije pisao bilo kakav plan, već su ga pisali zapadni moćnici.

“Ja sam objasnio da je plan loš, ali moramo da razumemo okolnosti, zašto moramo da ostanemo u pregovorima“, napomenuo je Vučić.

Predsednik je poručio da neće biti kapitulacije ni predaje.

Svima je, ističe, nedvosmisleno stavio do znanja da se Srbija neće saglasiti niti ćutati po pitanju ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Vučić kaže da je Srbija spremna na mnoge kompromise, ali ocenjuje da Albanci neće učiniti ništa.

„Teško da je bilo napretka u Prištini tokom posete Lajčaka“

Vučić je izjavio da teško da je danas bilo nekog napretka u Prištini, koju je posetio Miroslav Lajčak.

„Miroslav Lajčak je bio danas u Prištini, tamo teško da je neki napredak napravljen, sada je to pitanje interpretacija različitih, ali sam siguran da je Kurti odlučan da ne formira ZSO, a da mu je lako da to učini pokazuje i današnja odluka o ukidanju viza za građane tzv. Kosova“, rekao je Vučić.

Formiranje Narodnog pokreta za državu do maja, niko ne želi da ukine SNS

Predsednik Vučić je najavio da hoće do maja, kada će biti održana skupština Srpske napredne stranke, da formuliše politiku Narodnog pokreta za državu, dodajući da neće biti ukidanja stranaka.

„Niko ne želi da ukine SNS kao što su oni pričali. Ja mislim da je to ubedljivo najbolja politička partija u Srbiji i da sve ostale zajedno ne mogu da se porede. Da li tu ima kukolja? Naravno da ima, da li ima neodgovornih funkcionera koji zloupotrebljavaju? Naravno da ima. I u tome je snaga SNS da to može da vidi i prihvati za razliku od svih drugih“, rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio razloge zbog kojih želi da formira Narodni pokret za državu koji, kako je rekao, ne bi bio antistranački već nadstranački.

„To je neka vrsta narodnog pokreta za državu i idemo do maja, do skupštine stranke, da može i najveća stranka u Srbiji da se saglasi ukoliko bude želela“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, iz mnogo razloga nemamo ništa protiv tog ukidanja viza i trebalo bi da se radujemo toj odluci.

„Ali, trenutak u kojem se to dešava pokazuje da oni, ne samo da nisu spremni da izvrše pritisak, već je to ohrabrivanje Kurtija da nastavi politiku neispunjavanja sopstvenih obaveza“, ocenio je predsednik.

Vučić je rekao da će Lajčak stići u Beograd u ponedeljak, gde će ostati do srede.

„Imaćemo jedan sastanak od 30 minuta, a onda ću de fakto dva dana provesti sa njim u radu i pokušaju da pronađemo kakav, takav put u napretku za normalizaciju odnosa“, rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio kao apsurd najavljeni skup desno orjentisanih stranaka za 17. mart, na dan kada se dogodio pogrom srpskog naroda na KiM.

Kako je rekao, dok su nam ubijali ljude, palili crkve, oni su sedeli i ćutali po svojim kabinetima.

Na pitanje o tumačenju iz Mape puta da se Priština obavezuje da ne može da konkuriše u UN bez izričite saglasnosti svih stalnih članica, Vučić je rekao da to zavisi od Srbije i da unapred kaže da Srbija to nikada neće učiniti.

“To zavisi od Srbije. Da budemo sasvim fer, da li verujete da će bilo koja članica SB, ukoliko Srbija kaže da je saglasna sa ulaskom Kosova u UN, neka članica da kaže ne. Neće nijedna. Ali Srbija to neće da kaže, neće to da kažu ni Rusija ni Kina, nego će da prate Srbiju i zato kažem unapred da Srbija to neće da učini”, poručio je Vučić.

Predsednik je izjavio da je stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, i da je čvrstina našeg stava i naše pozicije do sada bila takva da to nismo morali da uradimo.

Kaže da se neće zaklinjati da se nešto neće uraditi, kao i da Srbiju očekuje i mnogo drugih teških situacija, i da se o KiM očekuju teški razgovori i situacije.

„Naravno da nismo izvozili oružje ni u Rusiju, ni u Ukrajinu“

Podsetio je i na nedavnu tvrdnju da Srbija naoružava Ukrajinu, što, ističe, naravno nije tačno.

Istina je, istakao je, da Srbija izvozi oružje krajnjim korisnicima, pritom poštuje sve zakone i pravila.

„Naravno da nismo izvozili ni u Rusiju, ni u Ukrajinu“, naveo je Vučić ne isključujući, međutim, mogućnost da ako je oružje izvezeno u Tursku, ne može da završi i na jednoj i na drugoj strani.

„Dvocifreno povećanje penzija u junu“

Predsednik je, govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, najavio da će u junu uslediti novo povećanje penzija, nije precizirao koliko, ali je istakao da će svakako biti dvocifreno.

Najavio je da će i kasnije ove godine, u oktobru ili novembru, biti još jedno povećanje, zavisno od finansijske situacije. To povećanje, istakao je, neće biti ispod 10 odsto.

„Penzioneri će biti zadovoljni, a i plate će takođe da rastu“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da će to biti tako osim ukoliko, kako je rekao, Srbija ne bude suočena sa nekim većim problemima, a ti problemi mogu biti samo politički.

„To su dva problema, jedno je tzv. Kosovo, drugo je odnos prema ukrajinskom ratu. Nije lako izdržati tu poziciju i da ne bih kukao to je naš izbor, mi moramo da se borimo…“, naveo je Vučić.

Istakao je da je stav Srbije i njegov lični od početka da Ruskoj Federaciji ne uvodimo sankcije, a za to se, kaže, nekada plaća cena.

Za Srbiju je, ističe, najvažnije, da imamo ozbilju politiku, politiku kakvu jedna država mora da vodi i u toj politici nema mesta za bilo kakve ludosti.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo