Izbori u Crnoj Gori – kratka, atipična i meka kampanja, zaokret u foto-finišu

Još šest dana ostalo je za kampanju za predsednika Crne Gore. Glasanje je u nedelju, a građani biraju između sedam kandidata, šest lidera političkih stranka i jedne nestranačke ličnosti.

Milo – nego ko? Tim sloganom aktuelni šef države traži podršku za još jedan mandat. Od 2006. Milo Đukanović nije ulazio u TV duele. Sedamnaest godina kasnije on sa ostalim protivkandidatima. Mnogi čitaju – za njega je ovo novi referendum.

„Vrlo sam ponosan na to iskustvo, u kojem je Crna Gora obnovila nezavisnost, ušla u NATO, realizovala vrlo vredan investicioni ciklus i došla u predvorje Evrope“, poručuje Milo Đukanović.

Dvodecenijski lider opozicije, Andrija Mandić ušao je u trku za predsednika. Bez dileme – najupečatljivija kampanja, s ciljem promene imidža.

„Moj glavni prioritet je da Crnu Goru stavim na put pomirenja. Drugi cilj je da ovu zemlju svi njeni narodi, nezavisno da li su Srbi, Albanci, Hrvati, Crnogorci, Bošnjaci, doživljavaju kao svoju, i da je vole“, kaže Andrija Mandić.

Nova mlada snaga crnogorske političke scene, odnosi ocenu Jakov Milatović. Nije bio prva opcija svoje partije, ali je zbog diskvalifikacije Milojka Spajića izbio u prvi plan. Bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića dobio je najviše glasova na izborima u Podgorici.

„Kakva je bila prva demokratska vlada u Crnoj Gori, možemo da se složimo da je imala i neke mane, ali sasvim sigurno nije potpisivala svome sinu različite koncesione ugovore, nije bratu prebacivala 11 puta 1 milion, nije svoju sestru pozicionirala tako da bude vrata svim stranim investitorima u Crnoj Gori“, rekao je Jakov Milatović.

„Časti mi“, ističe Aleksa Bečić. Šest dana pred izbore – pomirenje i podrška premijera u tehničkom mandatu – mnogi vide kao najvažniji rezultat.

“Svom prijatelju Aleksi Bečiću želim puno uspeha 19. marta“, poručio je Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu.

„Bilo je i teških političkih reči, velikih političkih nesporazuma i ponekad političkog diskursa koji je bio izvan granica dozvoljenog i na koji verovatno ni jedna ni druga strana nije ponosna“, kaže Aleksa Bečić.

Draginja Vuksanović, pored Đukanovića, dolazi iz redova procrnogorskih partija.

„Da se ne biste sekirali, na ovim predsedničkim izborima pobediću ja, zašto – zato što žene dolaze“, poručila je ona.

Ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova – eksplicitno traži kandidat Ujedinjene Crne Gore.

„Ja sam se nadao da ćete u jednom trenutku svoje političke karijere, pa makar bilo i na kraju, shvatiti šta ste pokušali. Od nekada Crne Gore koja se ponosila srpstvom, njegoševske Crne Gore, došli smo do toga da u vašem mandatu to bude prognan termin i prognan narod“, rekao je Goran Danilović.

Kratka, atipična i meka kampanja, ocenjivala se do prošle nedelje. U foto-finišu i zaokret.

Na Cetinju grupa okupljenih napala je kandidata za predsednika Jakova Milatovića. I ne samo to. Milo Đukanović i Draginja Đurić prijavljuju – stižu im pretnje.

„Mislim da se ne možemo puno pohvaliti sa stanjem u društvu, sa tom socijalnom i etničkom distancom, koja postoji i među građanima i među političkim elitama, i mislim da to političke elite jako dobro koriste da dobiju što više svojih glasača, posebno kada govorimo o etničkoj podeljenosti, o nacionalnoj pripadnosti, prosto dubokoj polarizaciji društva koja se dešava par godina“, kaže Nikoleta Đukanović, politikološkinja.

Osim što se čeka ishod izbora za predsednika Crne Gore, analitičari nedvosmisleno saglasni – predsednika Crna Gora dobija u drugom krugu, a ovi izbori su test za naredene parlamentaren izbore koji čekaju Crnu Goru.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo