,

Nastavlja se podela kanti za selekciju otpada

Poštovani građani,

obaveštavamo vas da će JKP ”Ivanjica”, počevši od dana 27.03.2023.godine početi podelu kanti za primarnu separaciju otpada za sve korisnike usluga iznošenja otpada na teritoriji grada Ivanjica. Podsećamo da se zakonom o upravljanju otpada Republike Srbije kao i Odlukom o upravljanju otpada opštine Ivanjica (SL. RS 11/2017 član broj 9), građani obavezuju da vrše selekciju otpada.

Kante će se deliti po isplaniranim rutama ulica. Građani koji budu prisutni na licu mesta će potpisivati prateću dokumentaciju. Za građane koji ne budu kod kuće u periodu podele biće ostavljeno obaveštenje sa daljim smernicama o načinu potpisivanja neophodne dokumentacije zajedno sa kantom.

Nadamo se da će saradnja biti na zavidnom nivou jer je neohodno da svi zajedno čuvamo našu životnu sredinu.

Pozdravljam vas uz zvaničan pozdrav ovog projekta: O-DVA-JA-MO!!

 

Za sve dodatne informacije građani se mogu javiti na telefon: 032/662 549.

One Response

 1. Zašto narod neće da izima kante za odvajanje i reciklažu otpada?
  Namera je zakasnela, kante u drvorištu Komunalnog propadaju već godinama, prašnjve su i polomljane a neki poklopci tih istih kanti popadali po zemlji, a dobili smo ih pre više godina, kao pomoć EU i tek se sad dele.
  Zašto se toliko čekalo?
  Sad ih pod pretnjom delite i pozivate se na zakon pa pišete:
  – Podsećamo da se zakonom o upravljanju otpada Republike Srbije kao i Odlukom o upravljanju otpada opštine Ivanjica (SL. RS 11/2017 član broj 9) – GRAĐANI OBAVEZUJU DA VRŠE RECIKLAŽU OTPADA.
  Taj stav se odnosi na proizvođače a ne domaćinstva – Proizvođač je obavezan da brine o smanjenju nastajanja otpada, pri razvoju proizvoda koji se recikliraju !
  Pravno tumačenje napisanog – Pre svega otpad domaćinstva nema svojinski karakter zato se i naziva otpadom, a sakupljanjem i preradom otpada se bave službe koje su zato plaćene i firme koje su za to registrovane i specijalizovane. Npr. u Nemačkoj postoje mašine u koje se odlaže PET ambalaža i u zavisnosti od kvaliteta sirovine dobijate novac tj. kupon koji možete iskoristiti u prodavnici ili podići sumu navedenu u kuponu. Zašto tako nešto ne bi bilo moguće i kod nas?Da bi ljude stimulisali i decu učili da se selekcijom otpada može proći jeftinije na računima za plaćanje ODNOŠENJA već selektovanog otpada a cene ste podigli početkom godine.
  ZAŠTO?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo