Државна церемонија у Сомбору; Вучић: Пре 24 године умрло међународно право, реч мир је данас забрањена

Државном церемонијом на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору обележена је 24. годишњица почетка бомбардовања, а патријарх Порфирије одржао је помен страдалима. Председник Србије Александар Вучић оценио је да је пре 24 године умрло међународно право, али и поручио да слободарски дух никада није сломљен. Сомбор је ове године изабран за град у коме се одржава централна комеморативна манифестација, јер су у њему пале прве бомбе и изгубљени први људски животи.

Песмом „Востани Сербије“ завршена је државна церемонија у Сомбору

Родољубивом песмом „Востани Сербије“ завршена је државна церемонија у Сомбору.

„Ломили сте пркосни и слободарски дух нашег народа, али га никада нисте сломили“

Председник Србије је реч геноцид који је коришћен тада као оправдање за агресију у основи мора да има постојање намере да се уништи неки народ.

„Измислили су све, није га никада било осим код албанских послушника. Ви сте наоружавали одметничке групе у једној сувереној земљи која ни педљом није крочила на територију неке друге земље. Када нисте добили одобрење УН онда сте рекли, а зашта нам је потребно, ми ћемо то сами, нас 19 великих, најачих и најмоћнијих. И напашћемо малу слободну и слободарску Србију. И научићемо их памети једном и заувек. Прошло је 24 године, кидали сте нам делове територије, убијали нам децу, цивиле, војнике и полицајце. Ко вам је то право дао. Је ли наш војник ишао у Масачусетс или Анадолију да убија некога, је ли он напао некога или је ишао на своју дужност. И јесте ли нас научили памети, пркосни и слободарски дух ломили сте и ломили, али га никада нисте сломили“, рекао је председник Србије.

Вучић је поручио да даје све од себе како би се сачувао мир.

“Није ми нико помутио разум, није ми нико помрачио памет, нисам постао никакав издајник. Моје је само да кроз иглене уши провучемо нашу земљу, да ова сулуда времена у којима ни са ким не можете рационално да разговарате у свету, многи говоре о миру, али не говоре о миру, не чујете реч мир јер је забрањена, само да буде победа над другим, или да неко буде поражен, нико о миру да говори неће“, рекао је Вучић.

Агресија је, каже, покренута из два разлога: Да покажу да су најјачи и да могу све, а други да нам отму Косово и Метохију.

“Немојте да измишљају приче и разлоге, данас је на КиМ више Албанаца него тада, само Срба је троструко мање и баш их брига што Срба нема, оних 40.000 у Приштини и што је опустела, што у Пећи нема Срба, што их готово нема у Призрену, Урошевцу, Гњилану. Не тиче их се, само да добију оправдање за све што су учинили“, рекао је Вучић.

Навео је да људи који су се данас окупили на тргу у Сомбору нису дошли да оплакују страдале већ да кажу: “Рушили сте нас и рушили, ломили нам и кичму и врат, убијали децу, али нисте нас убили, живеће овај народ упркос вашим покушајима, нећете је сломити“.

Вучић: Пре 24 године умрло међународно право

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је пре 24 године коначно умрло савремено међународно право.

И то вам звучи као неважна бирократска реченица. Није. То је много више од тога. Од тада више ништа што се у свету догађа не може да буде горе од онога што су они учинили једној малој земљи, која је била крива само зато што је желела да буде свој на своме, слободна, слободарска и као таква није се допадала онима који су 1989, 1990. срушили стари и створили нови поредак у коме се само они питају“, навео је Вучић.

Рекао је и да су разрушили много веће земље од Југославије, а да је на Србију дошао ред јер није хтела да их прати.

Вучић је рекао да је данас читао насловне стране тадашњих светских часописа у којима је навођено да је то био сукоб варварства и цивилизације, као и да ду давали „немушта објашњења у којима су говорили да се боре против оних који изазивају хуманитарну катастрофу“.

Додик: Морамо да се сећамо и памтимо, али и да останимо окупљени

Председник  Републике Српске рекао је на државној церемонији у Сомбору да обележавамо почетак агресије оних који су наложили да се бомбардују невини људи, а не да се покрене онако како су је неки назвали операција „Милосрдни анђео“.

„Окупљамо се овде не да се сећамо, него да не заборавимо, а ја лично им никада нећу ни опростити јер су хтели да нас понизе како би показали да НАТО постоји и изабрали нас да будемо њихово вежбалиште. Уништили су нам и разорили земљу а онда дошли и понудили нам своје кредите, репарација никада није ни поменута а не понуђена. Никада се нису извинули а наше страдалнике су називали колатералном штетом“, рекао је Додик.

И онда дођу и кажу да заборавимо и идемо даље али морају да знају да српски народ чине, и живи и мртви, и оне који долазе, рекоа је председник републике Српске.

„Данас морамо да се сећамо и памтимо, али и да останимо окупљени и да се заједно боримо“, рекао је Додик.

Ћерка Радована Медића, прве жртве бомбардовања, обратила се окупљенима у Сомбору

Маријана Паскаш, ћерка заставника југословенске војске Радована Медића, који је прва жртва НАТО агресије, захвалила је што се оваквим церемонијама чува сећање на све који су изгубили живот током 78 дана бомбардовања.

Драги тата, бљесак те вечери био је последње што си видео, чуо, осетио. Видели смо га и ми кроз прорзор дома, пред нашим очима обасјао је шумицу кроз коју смо заједно шетали и означио крај живота какав смо имали“, рекла је Маријана.

Хвала што смо вечерас овде, где је живот изгубио човек који је волео своју породицу, свој народ и слободу, поручила је Маријана Паскаш.

Након интонирања химне одржан је музичко-сценски приказ којим се подсећа на страдале у НАТО агресији.

Патријарх српски Порфирије одржао је помен жртвама НАТО бомбардовања, након чега је рекао да је била реч о „најнесразмернијем сукобу откад је света и века“.

„У истим овим раним вечерњим сатима пала је прва бомба. Сви знамо када су почела прва разарања наше вољене отаџбине, наше природе, наше имовине и наших живота. Убијен је први Србин по имену Радован Медић, први од више хиљада убијених и рањених у овој агресији. Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу, али и читавом свету најпотребнији од свега мир и међусобно разумевање, свест о томе да места има за сваку живу душу под капом небеском и за сваки народ да организује свој живот онако како му највише одговара“, навео је патријарх Порфирије.

Истакао је да у Европи траје војни сукоб који прети да у свој вртлог увуче читав свет.

„Молимо се да се тамо где се води рат, престане оружје које сеје смрт и пролива недужну крв“, поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије рекао је да би неки хтели да и наш народ поново, преко реда гурну у сукобе.

„Други пак, не схватају да је хришћански Бог – Бог љубави и мира, а да црква живи и сведочи мир, они захтевају од цркве да својим ставовима и изјавама да покриће онима који би да нас гурну у међуосбне неспоразуме, ратови и сукобе. Поновићу оно што сам безброј пута говорио и оно што ми овде сабрани мислимо, послање цркве је да на сваки начин, пре свега молитвом и вером у Христа, црпе снагу и силом мира Христовог изграђује мир и поверење међу људима и народима“, рекао је патријарх Порфирије.

Церемонија, којој присуствује државни врх Србије, почела је у Сомбору.

Присутни су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и чланови владе, председник Скупштине Владимир Орлић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник РС Милорад Додик, као и црквени великодостојници.

Патријарх српски Порфирије служи помен жртвама бомбардовања.

На данашњи дан пре тачно 24 године, први удари у оквиру НАТО агресије на тадашњу СРЈ почели су око 20 часова. Бомбардовање без одобрења Савета безбедности УН, а по наређењу генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, трајало је 78 дана.

Убијено је 1.100 припадника војске и полиције, а процењује се да је погинуло око 2.500 цивила, мада прецизна листа жртава још није утврђена.

НАТО агресија је окончана 10. јуна 1999. године потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову. Након повлачења југословенске војске Косово је напустило више од 160.000 Срба и 24.000 Рома.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Slične vesti

POTREBNI RADNICI

Preduzeću Složna braća iz Nove Varoši potrebna tri vozača C kategorije. Stalni radni odnos, plata po dogovoru. Kontakt telefon: 065 6094667 Zoran

Pročitaj više
Sport
Politika
Društvo