Državna ceremonija u Somboru; Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, reč mir je danas zabranjena

Državnom ceremonijom na Trgu Svetog Đorđa u Somboru obeležena je 24. godišnjica početka bombardovanja, a patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pre 24 godine umrlo međunarodno pravo, ali i poručio da slobodarski duh nikada nije slomljen. Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Pesmom „Vostani Serbije“ završena je državna ceremonija u Somboru

Rodoljubivom pesmom „Vostani Serbije“ završena je državna ceremonija u Somboru.

„Lomili ste prkosni i slobodarski duh našeg naroda, ali ga nikada niste slomili“

Predsednik Srbije je reč genocid koji je korišćen tada kao opravdanje za agresiju u osnovi mora da ima postojanje namere da se uništi neki narod.

„Izmislili su sve, nije ga nikada bilo osim kod albanskih poslušnika. Vi ste naoružavali odmetničke grupe u jednoj suverenoj zemlji koja ni pedljom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje. Kada niste dobili odobrenje UN onda ste rekli, a zašta nam je potrebno, mi ćemo to sami, nas 19 velikih, najačih i najmoćnijih. I napašćemo malu slobodnu i slobodarsku Srbiju. I naučićemo ih pameti jednom i zauvek. Prošlo je 24 godine, kidali ste nam delove teritorije, ubijali nam decu, civile, vojnike i policajce. Ko vam je to pravo dao. Je li naš vojnik išao u Masačusets ili Anadoliju da ubija nekoga, je li on napao nekoga ili je išao na svoju dužnost. I jeste li nas naučili pameti, prkosni i slobodarski duh lomili ste i lomili, ali ga nikada niste slomili“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da daje sve od sebe kako bi se sačuvao mir.

“Nije mi niko pomutio razum, nije mi niko pomračio pamet, nisam postao nikakav izdajnik. Moje je samo da kroz iglene uši provučemo našu zemlju, da ova suluda vremena u kojima ni sa kim ne možete racionalno da razgovarate u svetu, mnogi govore o miru, ali ne govore o miru, ne čujete reč mir jer je zabranjena, samo da bude pobeda nad drugim, ili da neko bude poražen, niko o miru da govori neće“, rekao je Vučić.

Agresija je, kaže, pokrenuta iz dva razloga: Da pokažu da su najjači i da mogu sve, a drugi da nam otmu Kosovo i Metohiju.

“Nemojte da izmišljaju priče i razloge, danas je na KiM više Albanaca nego tada, samo Srba je trostruko manje i baš ih briga što Srba nema, onih 40.000 u Prištini i što je opustela, što u Peći nema Srba, što ih gotovo nema u Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu. Ne tiče ih se, samo da dobiju opravdanje za sve što su učinili“, rekao je Vučić.

Naveo je da ljudi koji su se danas okupili na trgu u Somboru nisu došli da oplakuju stradale već da kažu: “Rušili ste nas i rušili, lomili nam i kičmu i vrat, ubijali decu, ali niste nas ubili, živeće ovaj narod uprkos vašim pokušajima, nećete je slomiti“.

Vučić: Pre 24 godine umrlo međunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo.

I to vam zvuči kao nevažna birokratska rečenica. Nije. To je mnogo više od toga. Od tada više ništa što se u svetu događa ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji, koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju“, naveo je Vučić.

Rekao je i da su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, a da je na Srbiju došao red jer nije htela da ih prati.

Vučić je rekao da je danas čitao naslovne strane tadašnjih svetskih časopisa u kojima je navođeno da je to bio sukob varvarstva i civilizacije, kao i da du davali „nemušta objašnjenja u kojima su govorili da se bore protiv onih koji izazivaju humanitarnu katastrofu“.

Dodik: Moramo da se sećamo i pamtimo, ali i da ostanimo okupljeni

Predsednik  Republike Srpske rekao je na državnoj ceremoniji u Somboru da obeležavamo početak agresije onih koji su naložili da se bombarduju nevini ljudi, a ne da se pokrene onako kako su je neki nazvali operacija „Milosrdni anđeo“.

„Okupljamo se ovde ne da se sećamo, nego da ne zaboravimo, a ja lično im nikada neću ni oprostiti jer su hteli da nas ponize kako bi pokazali da NATO postoji i izabrali nas da budemo njihovo vežbalište. Uništili su nam i razorili zemlju a onda došli i ponudili nam svoje kredite, reparacija nikada nije ni pomenuta a ne ponuđena. Nikada se nisu izvinuli a naše stradalnike su nazivali kolateralnom štetom“, rekao je Dodik.

I onda dođu i kažu da zaboravimo i idemo dalje ali moraju da znaju da srpski narod čine, i živi i mrtvi, i one koji dolaze, rekoa je predsednik republike Srpske.

„Danas moramo da se sećamo i pamtimo, ali i da ostanimo okupljeni i da se zajedno borimo“, rekao je Dodik.

Ćerka Radovana Medića, prve žrtve bombardovanja, obratila se okupljenima u Somboru

Marijana Paskaš, ćerka zastavnika jugoslovenske vojske Radovana Medića, koji je prva žrtva NATO agresije, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

Dragi tata, bljesak te večeri bio je poslednje što si video, čuo, osetio. Videli smo ga i mi kroz prorzor doma, pred našim očima obasjao je šumicu kroz koju smo zajedno šetali i označio kraj života kakav smo imali“, rekla je Marijana.

Hvala što smo večeras ovde, gde je život izgubio čovek koji je voleo svoju porodicu, svoj narod i slobodu, poručila je Marijana Paskaš.

Nakon intoniranja himne održan je muzičko-scenski prikaz kojim se podseća na stradale u NATO agresiji.

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o „najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka“.

„U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadžbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara“, naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

„Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv“, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da bi neki hteli da i naš narod ponovo, preko reda gurnu u sukobe.

„Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međuosbne nesporazume, ratovi i sukobe. Ponoviću ono što sam bezbroj puta govorio i ono što mi ovde sabrani mislimo, poslanje crkve je da na svaki način, pre svega molitvom i verom u Hrista, crpe snagu i silom mira Hristovog izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima“, rekao je patrijarh Porfirije.

Ceremonija, kojoj prisustvuje državni vrh Srbije, počela je u Somboru.

Prisutni su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi vlade, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik RS Milorad Dodik, kao i crkveni velikodostojnici.

Patrijarh srpski Porfirije služi pomen žrtvama bombardovanja.

Na današnji dan pre tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SRJ počeli su oko 20 časova. Bombardovanje bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a po naređenju generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, trajalo je 78 dana.

Ubijeno je 1.100 pripadnika vojske i policije, a procenjuje se da je poginulo oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena.

NATO agresija je okončana 10. juna 1999. godine potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu. Nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 160.000 Srba i 24.000 Roma.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo