,

Podela kanti za primarnu selekciju otpada

Od danas je počela podela kanti za primarnu selekciju otpada za sve korisnike usluga iznošenja otpada na teritoriji ivanjičke opštine. Kante će se deliti po isplaniranim rutama. Prisutni građani će potpisivati prateću papirologiju a onima koji ne budu pristuni će biti ostavljena ista papirna dokumentacija sa smernicama, zajedno sa kantom. O svemu nam više govori direktor Javnog komunalnog preduzeća Ivanjica, Aleksandar Mitrović.

One Response

 1. Zašto da se narod kažnjava,
  To je krajnje nepopularana mera koja neće dati uspešne rezultate.
  Kako rešiti probelem i kako to drugi rade?
  Kako građani da odvajaju otpad da bude lakše , efikasnije i isplativije za obe strane?
  Velika količina otpada u svetu se ponovo koristi tako štitimo životnu sredinu, a povrh toga sam proces reciklaže ima i ekonomsku opravdanost. Ako mi ne odvajamo otpad, komunalci će to morati da rade, a to je dodatni trošak.
  Evo jednog jeftinog i ptrostg primera, koji možemo primeniti a da on funkcioniše na zadovoljstvo jedne i druge strane.
  Pored naše stare kante na koje smo navikli postoje tri različite boje kesa.U svaku od njih se može odlagati samo određena vrsta otpada.
  Crne ili metalne stare kante . Tu se odlažu ostatci hrane koje se mogu komposirati. To su ljuske jaja, trulo voće i povrće, talog kafe ili čaja pepeo itd.U njih se odlaže sve ono što se ne može reciklirati. Ovo komunalci kupe kao i do sada. Normalno sam otpad je manje količine i lakše je sa njim manipulisati.
  Plava kasa – To je kesa za laganu ambalažu.Svaka ambalaža koja nije staklo ili papir u principu spada u nju. To su recimo, aluminijumska folija, plastična flaša, kese od čipsa, smokija itd. Zelena kesa,to je kesa za karton ili papir. Ovde se odvajanu sve papirne i kartonske ambalaže, kao i novine,tetrapak, paklice od cigareta itd.One se odnose jedanput mesečno. To praksa na terenu pokazije kao najefikasnija metoda.
  Praksa je pokazala da je korisno otvoriti sajt kako bi građani laakše komunicirali sa JKP i obaveštavali ga o potrebi odnošenja otpada ako se nakupilo više od planiranog.
  Za staklenu ambalažu uvesti ono staro pravilo kad vratite tu ambalažu dobijete od trgovca povraćaj novčanih sredstava za vrednist količine te ambalaže. Taj metod se koristi danas u svetu!
  O ovome treba povesti širu raspravu kako bi došli do najprihvatljivijeg rešenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične vesti

Sport
Politika
Društvo